Ezeket látta már?

Fülmosáson voltam, belül még mindig érzem a folyadékot, kell aggódnom? Az orvos válaszol

víz fül-orr-gégészet orvos válaszol

Reggelre se folyt ki, pedig azon az oldalamon aludtam.

A vakcinainfós orvosokhoz az alábbi kérdés érkezett:

"Tisztelt Orvosok! Tegnapi napon kimosták a fülemet fül-orr-gégészeten, utána doktornő megnézte, le is szívta a maradék vizet, akkor még nem éreztem semmit, tegnap délután óta azonban a bal fülemben érzem, hogy maradt víz. Reggelre se folyt ki, pedig direkt azon az oldalamon is aludtam. Az a kérdésem ez normális? Kell aggódnom emiatt? Belül érzem a folyadékot. Holnap tudnék csak visszamenni az orvoshoz persze csak ha soron kívül fogadnak. Köszönöm a segítséget előre is!"

Az orvos válasza:

"Kedves Kérdező! Várhat még türelemmel pár napot, ha nem fáj, akkor nem kell visszarohanni. Ha tisztán tartja, ettől a kevés folyadéktól nagy valószínűséggel nem fog begyulladni."

Így szabadulhat meg a fülbe jutott víztől

A fülbe jutott víztől úgy szabadulhatunk meg a legegyszerűbben, ha a fejünket először hátra majd az érintett oldal felé hajtva próbáljuk a vizet kicsorgatni, esetleg a másik oldalon a fejünket óvatosan ütögethetjük a tenyerünkkel. Ha ez nem válik be, akkor az érintett fülre nyomjuk a tenyerünket, a fejet enyhén oldalra billentve, majd egy hirtelen mozdulattal vegyük el a kezünket. Ilyenkor a nyomás és a gravitáció együtt segíthet megoldani a problémát.

5 módszer, amellyel eltávolíthatjuk a vizet a fülünkből!

  1. Feküdjünk le az oldalunkra! A legegyszerűbb módszer, hogy néhány percre lefekszünk, úgy, hogy a fülünk alá törülközőt teszünk.
  2. Rázogassuk meg a fülcimpát! Vicces tanácsnak tűnik, pedig meglepően hatékony: így ugyanis egyszerűen kirázzuk a fülből a belekerült vizet! Döntsük oldalra a fejünket a vállunkhoz, így még a gravitáció is segíthet, és gyengéden húzogassuk vagy rázogassuk meg a fülcimpánkat! Ismételjük meg a másik fülünkkel is.
  3. Használjunk hajszárítót! A hajszárítóból áramló hő hatására a fülben lévő víz is elpárolog. Ez a módszer különösen egyszerű és könnyű, ha egyébként is megszárítjuk a hajunkat úszás, strandolás után. Állítsuk a hajszárítót a legalacsonyabb fokozatra, tartsuk nagyjából 25-30 cm-re a fülünktől, és mozgassuk előre hátra rövid ideig.
  4. Tegyünk meleg borogatást a fülünkre! Melegítsünk fel meggymagpárnát (ne legyen forró!), és helyezzük a fülünkre 30 másodpercre, majd tartsunk egy perc szünetet, és újra tegyük rá a meleg borogatást. Ismételjük meg 3-4 alkalommal. Ezután feküdjünk le rövid időre az oldalunkra, hogy a víz távozhasson.
  5. Rágógumizzunk! A rágás folyamata, az állkapocs mozgása nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a hallójáratok „megtisztuljanak”, például a felesleges, összegyűlt fülzsír is ezen folyamat során távozik a fülünkből. Ha úszás után eszünk valamit (amit rágni is kell, tehát a fagylalt nem a legpraktikusabb erre a célra), akkor a hallójáratok megnyílhatnak, és könnyebben távozik a bennük található víz.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Meg se próbálja otthon kimosni a fülét, ha ezt tapasztalja!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

fülprobléma

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához