Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: ha gond van a vérnyomásával, ma legyen óvatos!

fejfájás, migrén

Szombaton nem érkezik front, azonban még jelentkezhetnek a hidegfronthoz köthető tünetek. Fejfájás és keringési panaszok léphetnek fel, délen pedig a kánikula miatt a napszúrás és a hőguta veszélye is fennáll.

Szombaton egész nap, és ezt követően napokig nem érvényesül markáns fronthatás hazánk térségében, de nem lesz egyértelműen pihentető az idő. A magasban a front mögött további lehűlés zajlik, mely most is enyhébb hidegfronti tüneteket okozhat az arra érzékenyeknél. Sokan tapasztalhatnak fejfájást, rosszullétet, fokozódhatnak a görcsös panaszok. Amennyiben vérnyomásproblémákkal él, akkor vérnyomás-ingadozás, rosszullét is jelentkezhet, különösen a délnyugati és az északkeleti területeken.

Ha kopásos eredetű ízületi bántalmakban szenved, akkor továbbra is számíthat végtagfájdalmakat, de inkább csak a reggeli órákban, és főleg a mélyebben fekvő völgyekben. Ébredés után mozgassa át tehermentesen a sajgó ízületeket.

Emellett délen még marad az átlagosnál több fokkal melegebb idő, így a melegre érzékenyek panaszai is fennállhatnak még. A tűző nap kerülendő, a legmelegebb órákat javasolt hűvös helyen tölteni. A melegben sok folyadékot veszíthet, ami komoly veszélyeket rejt magában, ezért elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék-utánpótlás. A cukros üdítők, koffeines italok helyett válassza a hűs limonádét, a frissítő zöldteát, mentával ízesített gyümölcsleveket. Étkezés során is pótolhatja a kiizzadt vizet hideg gyümölcsleves, lédús zöldségek formájában, a dinnye is kitűnő erre a célra. Kerülje a nehéz, zsíros, fűszeres ételeket, a vörös húsokat, puffasztó hüvelyeseket; inkább salátákat, halat fogyasszon!

Szabadtéri tevékenységek:

Délkeleten továbbra is kánikuls lesz, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Máshol viszint a frissebb idő kedvez a kirándulásoknak, a városi sétáknak. A szél néhány fokkal csökkenti az érzett hőmérsékletet.

UV:

A déli órákban lehetőleg kerülje a tűző napot, ugyanis a 7-es értéket meghaladó, vagyis nagyon erős UV-sugárzás várható! Ha elengedhetetlen, hogy kint legyen a szabadban, akkor legalább 40-es faktorszámú fényvédő szerekkel védje bőrét!

Ízületi fájdalmak? Próbálja ki ezeket a fűszereket, gyógynövényeket

Balesetveszély:

A közlekedést erős oldalszél nehezíti, csökken a menetstabilitás. Ingerlékeny, türelmetlen sofőrök is növelhetik a balesetveszélyt, a nyári szünet megnövekedett forgalma miatt legyen a szokásosnál is körültekintőbb! Legyen önnél napszemüveg is, időnként zavaró lehet az erős napsütés!

Az időjárás-érzékenyek különösen nehezen viselik a hirtelen változásokat, akár a napon belüli 20 fokos hőmérséklet-változást is! Ha gyakori rosszulléteket, ingadozó vérnyomást tapasztal, vagy sokat fáj a feje, Ön is érintett lehet! Nézzen meg itt tanulságos eseteket a Meteo Klinika praxisából!

Forrás: meteoklinika