Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: újra támad a hőség - ilyen tüneteket tapasztalhat

orvosmeteorológia, meteorológia, időjárás, időjárás-érzékenység, frontok, fronthatás

Megterhelő nap vár az idősekre és a szívbetegekre, így ők lehetőleg kerüljék a nehéz fizikai megterhelést.

Vasárnap nem érkezik front - ismét az országos kánikula jelenti az elsődleges veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta, kiszáradás kockázata.

Az időjárás-érzékenyek különösen nehezen viselik az átlagostól jelentősen eltérő időt! Ha gyakori rosszulléteket, ingadozó vérnyomást tapasztal, szédül, fáradt, Ön is érintett lehet! Itt talál tanulságos eseteket a Meteo Klinika praxisából!

Nem lehet megszokni a meleget, a szervezetünre minden egyes ilyen nap extra terhelést ró.

Maga a forróság is okozhat az arra érzékenyeknek fejfájást és vérnyomáspanaszokat, az országos hőségben pedig szinte mindenki tapasztalhat majd kellemetlen tüneteket. A szívbetegek a legveszélyeztetettebbek, a hőguta, a napszúrás és a kiszáradás kockázata pedig mindenkit fenyeget!

Ilyenkor nagyon gyakori a vérnyomás-ingadozás és keringési problémák, emellett nem ritka a migrénes fejfájás sem. A tünetekre jellemző, hogy sokszor estére sem mérséklődnek számottevően, ezzel együtt pedig a pihenésre szánt órákat is rendkívül megkeserítik. Másnap pedig a kialvatlanság és a fáradtság hátráltatja a mindennapi tevékenységet.

Nagyon fontos, hogy elegendő folyadékot fogyasszon, könnyen kiszáradhat, ha nem figyel eléggé. 3-4 liter tiszta vízre vagy cukor nélkül készített zöld teára essen a választás, és a friss gyümölcsökből is nyerhet elegendő folyadékot, ezt ráadásul a gyerekek is szívesen fogyasztják.

Szabadtéri tevékenységek:

A szabadtéri tevékenységek során viseljen könnyű, természetes anyagból készült ruhadarabokat, amik alatt hűsölhet, nem fülled be a bőr. Fejét is óvja szalmakalappal vagy más fejfedővel, hiszen magas a napszúrás kockázata is!

Közlekedésmeteorológia

Vasárnap túlnyomóan napos idő várható, az időnként megjelenő gomolyfelhőkből legfeljebb néhol délen, délkeleten fordulhat elő rövid ideig tartó zápor, esetleg zivatar, melyek környezetében találkozhatunk vizes, csúszós útszakaszokkal, hirtelen lecsökkenő látástávolsággal, valamint erős széllökések ronthatják az autók egyensúlyát.

Helyenként élénk lehet az északnyugati szél, mely kissé csökkentheti a járművek menetstabilitását.

A napos időben érdemes lesz vezetés közben napszemüveget viselni.

Napon a járművek hamar felforrósodhatnak, ezért figyeljünk fokozottan, hogy gyermekeinket, házi kedvenceinket ne hagyjuk a tűző napon álló, zárt járműben! Tartsunk megfelelő követési távolságot, vezessünk körültekintően! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Egy haldokló gyerek az autóban nem fog sikoltozni: így ismerheti fel, ha baj van >>

Pollenallergia

A csalánfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja a közepes-magas, a pázsitfűféléké, az útifűé, a hársé és a szelídgesztenyéé pedig az alacsony-közepes tartományban alakul. A kültéri allergén gombák spóraszáma több helyen eléri a nagyon magas szintet.

Forrás: egeszsegkalauz.hu