Ezeket látta már?

A magyarok nem járnak szűrővizsgálatokra, inkább halogatják

mellrák

Megnehezíti a betegségek korai felismerését az, hogy, a magyar lakosság csak elvétve jár szűrővizsgálatokra.

Egy tavalyi felmérés alapján a 65 éves férfiak 39 százaléka soha nem volt prosztatavizsgálaton, a nőknek pedig csak 15 százaléka járt emlőröntgenen - írja a Világgazdaság.

A magyar nők 12 százaléka még soha nem volt méhnyakrák-szűrésen, egynegyedük több mint 3 éve volt vizsgálaton, 36 százalékuk pedig a megelőző 1 évben járt nőgyógyásznál – derül ki egy frissen nyilvánosságra hozott európai lakossági egészségfelmérésből.

Magyarországon a halálozási statisztikákban a keringési rendszer betegségei és a daganatos megbetegedések vezető helyen állnak, így a korai felismerést és kezelést lehetővé tevő szűrővizsgálatoknak kiemelt jelentőségük van. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai szerint tavaly rosszindulatú emlődaganat miatt 73,5 ezer beteg részesült közfinanszírozott ellátásban, az egészségbiztosító 60 milliárd forintot fordított a gyógyításukra.

Szakmai ajánlás szerint a 45 és 60 év közötti nőknek a korai felismerés érdekében kétévente kellene részt venniük mammográfiai vizsgálaton.

Az 50 év feletti férfiaknak évente ajánlott a prosztatarákszűrés. A férfiak esetében az életkor növekedésével nő a rákszűrésen éves gyakorisággal részt vevők aránya, a 65 éves és annál idősebb korosztály valamivel több, mint negyede jelent meg egy éven belül szűrésen, 39 százalékuk viszont még soha nem volt ilyen vizsgálaton.

Magyarországon évente több mint négyezer prosztatadaganattal küzdő beteget regisztrálnak, ellátásuk költsége évente meghaladja a hárommilliárd forintot.

Forrás: VG
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához