Ezeket látta már?

Álomkór: ezek a tünetei

álomkór, cecelény, tanzánia, kongó, afrika, légy, parazita

Az álomkór Afrikában a mai napig nagyon elterjedt betegség, melyet egy parazita okoz. A parazita a cecelégy csípésével kerül be a szervezetünkbe. Jellegzetes tünete, hogy a beteg nappal aluszékony, éjjel viszont álmatlanság gyötri.

Az álomkór (afrikai trypanosmiasis) okozója egy parazita, pontosabban annak két alfaja, a Trypanosoma brucei rhodesiense és a Trypanosoma brucei gambiense. Ezek, bár ugyanúgy néznek ki, genetikailag egy kicsit eltérőek, és az általuk okozott betegségek tüneteiben és lefolyásában is vannak különbségek. A paraziták a cecelégy csípésével kerülnek az emberi szervezetbe, ahol először a bőrszövetbe, majd onnan a nyirokrendszerbe és a véráramba kerülnek. A véráramban átalakulni is képesek, és ostorszerű nyúlványaikkal rendkívül mozgékonnyá válnak, így a szervezet más szöveteibe is eljutnak.

Az álomkór tünetei függnek a parazitától

Az álomkór tüneteivel kapcsolatban nagyon fontos megjegyezni, hogy nemcsak a betegség súlyosságától függnek, de a betegséget okozó parazitától, illetve magától a betegtől is. Nagy eltérések lehetnek a lappangási időben, az egyes stádiumok hosszában, illetve abban, hogy mennyi idő alatt ér el a végzetes fázisba a betegség. A kutatások és megfigyelések szerint ugyanis az utazókra más tünetek a jellemzőek, mint a helyi lakosságra, például az előbbi csoportnál rövidebb a lappangási idő és ritkábban a „klasszikus” alvászavarok, illetve a neuropszichiátriai tünetek, mint például a viselkedés megváltozása

Az álomkór első tünetei meglehetősen általánosnak tekinthetőek: gyengeség, rossz közérzet, has- és fejfájás, hidegrázás. Az álomkór első, hemolimfatikus stádiumában ezeken kívül ízületi fájdalmak, láz, a nyirokcsomókmegduzzadása, az arc ödémásodása is megfigyelhető, emellett a csípés helyén fájdalmas, kiterjedt, körkörös fekélyis kialakulhat. Nagyon jellegzetes tünet az ún. Winterbottom-jel, vagyis a nyak hátsó-oldalsó részén található nyirokcsomó megnagyobbodása, ennek megléte segíthet a betegség diagnosztizálásában.

Így néz ki a cecelégy Így néz ki a cecelégy Forrás: shutterstock.com

A második, neurológiai szakaszban a parazita a központi idegrendszert is megtámadja. Ennek a stádiumnak a legjellegzetesebb tünete az alvás ritmusának, a nyugodt pihenés képességének a megzavarása. A beteg képtelen kialudni magát, az alvása „töredezetté”, felületessé válik, nappal állandó aluszékonyság, éjjel viszont álmatlanság a jellemzőbb rá. Emellett más neurológiai tünetek is jelentkezhetnek, például zavarodottság, remegés, végtagbénulás és -gyengeség. A viselkedés is megváltozhat, akár túlzott agresszió (vagy éppen ellenkezőleg, teljes apátia), ingerlékenység lehet jellemző a betegre. Megfelelő kezelés nélkül a beteg kómábaeshet, a szervei egymás után felmondják a szolgálatot, végül bekövetkezik a halál. Ezt azonban hosszú időszak előzi meg, akár évekig is tarthat ez a második stádium. A parazita által okozott neurológiai károsodások azonban visszafordíthatatlanok. 

Forrás: EgészségKalauz