Ezeket látta már?

Ezt a hangot hallották a Havanna-szindrómás tisztviselők - videó

Havanna-szindróma, tünetei, tünetegyüttes, hang, fejfájás, rosszullét

A CBS szerint a videón hallható hang nem az okozója a Havanna-szindrómának, hanem csak egyfajta kísérőjelensége.

Egy volt amerikai tisztviselő osztott meg egy hangfelvételt a CBS News amerikai hírcsatornával, amely állítólag a Havanna-szindrómával - egy bizonytalan eredetű rejtélyes betegséggel, amely amerikai diplomatákat, katonákat és hírszerző tiszteket sújtott - összefüggő hangot tárt fel. A magát megnevezni nem kívánó volt tisztviselő a CBS "60 Minutes" című műsorában elmondta, hogy a kubai Havannában lévő otthonában tapasztalta a betegséget. Az általa hallott zajt "csak hangos zajként" írta le, amely "teljesen betöltötte a szobáját".

A betegség állítólag közel 200 amerikai tisztviselőt érintett azóta, hogy 2016-ban először jelentették, de az amerikai hírszerzés még mindig nem találta meg az okát.

Az alábbi videón hallható hang nem a Havanna-szindrómát okozza, hanem annak csupán egy kísérőjelensége a CBS szerint. Figyelem, az említett hang, magas "zaj", kellemetlen lehet a fülnek.

Amerikai tisztviselők Kínában, Dél-Amerikában és Európában betegedtek meg a megmagyarázhatatlan betegségben. Egyes médiajelentések szerint a betegek fele a CIA munkatársa volt.

Novemberben Antony Blinken amerikai külügyminiszter ragaszkodott ahhoz, hogy a Biden-kormányzat "elmélyülten összpontosít" arra, hogy pontot tegyen az ügy végére. A kormányzat "rendellenes egészségügyi incidensnek" nevezte az esetet.

A betegséget először a havannai amerikai nagykövetségen szolgáló diplomaták jelentették, akiknek tünetei között fejfájás, szédülés, fülzúgás és szédülés, valamint látási, hallási és egyensúlyzavarok szerepeltek. Néhányan állítólag hosszú távú agykárosodást szenvedtek.

Rejtélyes megbetegedéseket észleltek a berlini amerikai nagykövetségen

Egy, a Külügyminisztérium által megrendelt tanulmány szerint a legvalószínűbb oka az amerikai célpontokra "irányított" rádiófrekvenciás energiaimpulzus. Az amerikai média szerint Oroszország vagy Kína lehet a felelős egy szigorúan titkos mikrohullámú fegyver létrehozásáért és használatáért.

A tünetektől szinte munkaképtelenné váltak

A Havanna-szindróma hirtelen fellépő tünetegyüttese a

  •  szédülés,
  • fejfájás,
  • látásromlás,
  • hányinger,
  • erős fejfájás
  • egyensúlyvesztés
  • egyéb rosszullétek, melyek miatt az érintettek jellemzően munkaképtelenné váltak.

Júliusban a bécsi nagykövetségen is tapasztaltak ilyen megbetegedéseket, és a 2016-ban és 2017-ben regisztrált első, havannai esetek óta számos további amerikai külképviseleten észlelték a szindrómát.

Minden kontinensen van már olyan amerikai nagykövetség, amelynek személyzete körében előfordult a Havanna-szindróma, és a betegek között feltűnően sok az orosz hírszerzési tevékenység elhárításával foglalkozó nemzetbiztonsági dolgozó - áll a Der Spiegel beszámolójában.

Hozzátették, hogy a hírmagazin és a Bellingcat című oknyomozó portál közös tényfeltáró kutatásának megállapításai szerint orosz kormányzati szervek egy titkos fejlesztési program keretében dolgoznak is egy olyan módszeren, amellyel távolról lehet megtámadni a célszemélyt káros hullámokkal. Ezek lehetnek hanghullámok, illetve rádió- vagy mikrohullámok.

Havanna-szindróma, tünetei, tünetegyüttes, hang, fejfájás, rosszullét

Forrás: egeszsegkalauz.hu