Ezeket látta már?

Ezt a kórt az orvosok 1 százaléka ismeri fel

holyag-fajdalom_ny

Rendkívül kínzó tünetekkel jár: folyamatos, égető hólyag- és húgycsőfájdalom és napi akár ötven-hatvanszori vizelés.  A hólyagfájdalom szindróma az egyetlen olyan betegség ma Magyarországon, amely csak az esetek 1-2 százalékában diagnosztizálják.

A becslések szerint ma körülbelül 20 ezer embert érinthet a hólyagfájdalom szindróma Magyarországon. Pontos számot nem lehet tudni, mivel hazánkban egyelőre igen aluldiagnosztizált betegségről van szó, eddig mindössze pár száz esetet azonosítottak.

A hólyagfájdalom szindróma tünetei

A tudományos körökben IC/BPS (interstitial cystitis/bladder pain syndrome) néven ismert betegség jellemzően erős hólyagtáji vagy húgycső fájdalommal jár, amely a hólyag telítődésére fokozódik és gyakori vizelési ingerrel párosul. Nem ritka, hogy az ebben a betegségben szenvedők naponta akár harmincszor ürítik a hólyagjukat, az éjszakai órákban 15-20-szor.

Kezelés hiányában a a betegség a hólyag teljes zsugorodásához vezethet Kezelés hiányában a a betegség a hólyag teljes zsugorodásához vezethet Forrás: EgészségKalauz

Ez hosszútávon nagymértékben rontja az életminőséget: az érintettek képtelenek rendesen kipihenni magukat, ami a folyamatos fájdalommal és az igen gyakori vizeléssel párosulva korlátozza a munkaképességet, és gyakran a munkahely elvesztéséhez vezet. A húgycső- és hüvelyi fájdalom a házaséletet teheti lehetetlenné.

A hólyagfájdalom szindróma megkeseríti a mindennapokat

Megfelelő kezelés hiányában az erősödő tünetek akár a családi és baráti kapcsolatokat is tönkretehetik. Érthető ezek alapján, hogy az érintettek körében rendkívül gyakori a depresszió és 70%-kal magasabb az öngyilkosságok aránya. A krónikus, nem baktériumok által okozott gyulladás idővel a panaszok fokozatos súlyosbodásához, hosszú évek múltán akár a hólyag teljes zsugorodásához is vezethet.

Nagyon fontos tehát, hogy minél többen tisztában legyenek a betegség tüneteivel és az érintettek mielőbb megkapják a szükséges orvosi ellátást. A kezelésnek köszönhetően ma már eredményesen csökkenthető a fájdalom és a kínzó tünetek, de sok esetben akár hosszú ideig tartó teljes tünetmentesség is elérhető.

Ha ön is túl gyakran nár éjszaka a vécére, ezt olvassa el! Kattintson!

"A hólyagfájdalom szindróma diagnosztizálása nem egyszerű, ugyanis nincs egyetlen olyan tünet vagy vizsgálati lelet, ami egyértelműen bizonyítaná a betegség jelenlétét. Keletkezésében bakteriális fertőzés nem játszik szerepet, de a nyákréteg elégtelensége hajlamosíthat gyakran visszatérő húgycső- és hólyaggyulladásra, így nem egyszer ezek hívhatják fel a figyelmet a háttérben meghúzódó hólyagfájdalom szindrómára. Az alhasi panaszokkal érkező pácienseknél gyakran prosztata-betegségekre, illetve nőgyógyászati eredetű problémákra gyanakodnak az orvosok.

A negatív vizeletlelet után sok kollégában felmerül, hogy a páciens csak szimulál, illetve, hogy a panaszok mentális eredetűek, és pszichológushoz irányítják őket. A betegség diagnosztizálása a panaszok felvételét követően egy részletes szűrővizsgálat-sorozattal kezdődik. Fontos, hogy a diagnózis felállításához minden, hasonló tünetekkel járó betegség lehetőségét ki kell zárni. Ilyenek lehetnek a gyulladások, bakteriális fertőzések, hólyagkövek és a daganatok. A pontos diagnózishoz bizonyítani kell a hólyagnyálkahártya nyákbevonatának elégtelenségét. Ez néhány éve még fájdalom-kiváltáson alapuló kálium teszt segítségével történt, azonban mára már ennél korszerűbb, fájdalmatlan megoldások állnak rendelkezésre." – mondja dr. Lovász Sándor, a Rózsakert Medical Center urológus szakorvosa.

Budapesten rendezik a hólyagfájdalom szindróma kutatók nemzetközi szervezetének (ESSIC) 2017-es találkozóját szeptember 21-23 között. A konferencia célja, hogy a terület szakemberei bemutassák és megvitassák a legújabb kutatási eredményeket és kezelési módszereket. Dr. Lovász Sándor szerint a legfontosabb küldetés, hogy a lakosság és az orvosok is megismerjék a betegséget.

A konferencia elnökeként elmondta: "Magyarország sajnos jó példa arra, hogy milyen kis arányban kerül felismerésre a betegség, és hogy hiányzik az együttműködés az urológusok, nőgyógyászok és háziorvosok között. Biztos vagyok benne, hogy Budapest megfelelő helyszíne lesz ennek a kihívásokkal teli konferenciának és az egészségügyi szakemberek új és inspiráló ötleteket hoznak majd."

Forrás: EgészségKalauz