Ezeket látta már?

Gyomortükrözés: tudja meg, mire számíthat a vizsgálat során

gyomortükrözés vizsgálat milyen fájdalmas

Sokan tartanak tőle, azért elmondjuk, mikre számíthat a vizsgálat során.

Gyomortükrözés során a nyelőcsövön keresztül a gyomorba juttatott hajlékony, vékony eszköz, az endoszkóp segítségével vizsgálhatják az emésztőrendszer felső traktusát. Az endoszkóp végén apró lámpa és egy kis kamera található, amelyekkel ellenőrizhető a nyelőcső, a gyomor, illetve a vékonybél gyomorhoz legközelebbi szakasza, a patkó- vagy nyombél.

Hogyan történik a gyomortükrözés? Mennyire fáj?

Gyomortükrözést számos probléma esetén javasolhat az orvos, a nyelési nehézségektől az állandó hasi fájdalmakon át a gyomorégésig. Az endoszkóp segítségével észrevehetőek, esetleg kezelhetőek is a nyelőcső, a gyomor vagy a bél falának, nyálkahártyájának elváltozásai, például a fekélyes sebek vagy daganatok.

Egy endoszkópos vizsgálat legfeljebb 10-15 percig tart, ha kezelés is szükséges, akkor valamivel tovább. A beavatkozás előtt a szájüregbe és a torokba lokális érzéstelenítő spray-t fújnak. Előfordulhat, hogy bódító vagy nyugtató injekciót is ad az orvos. A páciens a bal oldalára fekszik, majd egy műanyag eszköz segítségével levezetik a vizsgálathoz használt eszközt a nyelőcsőbe, majd a gyomorba.

A gyomorba, illetve a bélbe némi levegőt fújhatnak, hogy a szervek belső része jobban láthatóvá váljon, és könnyebb legyen azonosítani az esetleges elváltozásokat. Ha szükséges, szövetmintát is vesznek. A beavatkozás végén (attól függően, hogy kaptunk-e bódítást vagy sem) rövid időn belül haza is mehetünk, és maximum 24 óra elteltével folytathatjuk a megszokott tevékenységeinket.

Biztonságos-e a gyomortükrözés?

Mint minden beavatkozásnak, a gyomortükrözésnek is vannak veszélyei, ám ezek esélye rendkívül kicsi. Megtörténhet, hogy az endoszkóp véletlenül megsérti a nyálkahártyát vagy egy véreret. Ennek a tünetei lehetnek a vérzés, a hasi vagy mellkasi fájdalom, a láz, a nyelési nehézségek.

A legtöbb ember számára természetesen az az egyik legfontosabb kérdés, mennyire fájdalmas a vizsgálat, sokakat éppen az ettől való félelem tart vissza. Bár minden ember fájdalomtűrő képessége más, a legtöbben nem éreznek fájdalmat a gyomortükrözés során. Nem lehet kijelenteni, hogy teljesen fájdalommentes a beavatkozás, hiszen az érzéstelenítő spray vagy a nyelőcsőbe kerülő endoszkóp, esetleg a levegőbefújás kellemetlen lehet. Az is előfordulhat, hogy valaki a vizsgálat után panaszkodik enyhébb fájdalomra. A legtöbb ember enyhébb emésztési zavarhoz, gyomorégéshez vagy torokfájáshoz hasonló kellemetlenségeket érezhet. A beavatkozás után egy-két napig még érezhető torokfájás, szájzsibbadás, rövid ideig puffadásérzés is.

Gyomortükrözés altatásban

Természetesen van lehetőség arra is, hogy a gyomortükrözésre altatásban kerüljön sor. Ilyenkor a vizsgálatot végző orvos mellett aneszteziológus szakember is dolgozik, aki folyamatosan figyeli a páciens légzését, vérnyomását. Az altatásban végzett gyomortükrözés azoknál lehet megoldás, akik öklendezésre vagy hányásra hajlamosak, túlérzékeny a garatreflexük, nagyon szorongnak, félnek a vizsgálattól, vagy érzékenyek a helyileg alkalmazható érzéstelenítő szerekre. Az altatásos gyomortükrözés előnye – a fájdalommentesség mellett –, hogy a szakorvos is nyugodtabb körülmények között vizsgálhatja a pácienst.

Hátránya, hogy altatás után kis ideig megfigyelés alatt kell maradnunk, és arról is gondoskodnunk kell, hogy valaki segítségünkre legyen a hazajutásban, illetve otthon is ajánlott pihenni. Az altatásnak is lehetnek szövődményei, bár ezek szerencsére ritkák. Nem elhanyagolható szempont, hogy az altatásos gyomortükrözés költségesebb, mint az, amit csak érzéstelenítéssel végeznek.

Milyen betegségeket állapíthat meg a gyomortükrözés?

- A vizsgálat során a nyelőcsövet, a gyomorszájat, a gyomrot és a patkóbelet nagy fényerővel, nagyítással megvizsgáljuk és szükség esetén szövettani mintát veszünk - tudtuk meg az Affidea Gasztroenterológiai Központban, ahol az ország egyik legmodernebb endoszkópjával dolgoznak.

  • A daganatos elváltozásból, polipból vett minta szövettani vizsgálata az elváltozás jó- vagy rosszindulatú természetéről ad információt.
  • A fekély esetében ugyanez a cél.
  • A gyomorból vett mintából Helicobacter meghatározást is végeznek.
  • A patkóbélből szövettani mintát véve, patkóbél gyulladás, illetve a mikroszkópos vizsgálat során a bélbolyhok állapota és a gyulladásos jelenségek alapján a lisztérzékenység diagnózisa is felállítható.
  • Eepe- és hasnyálmirigy vezeték kiömlőnyílásának (Vater-papilla) daganata
  • A felső tápcsatornai vérzés okai
  • reflux betegség, nyelőcső gyulladás és fekély, nyelőcső visszér, nyelőcső daganat, nyelőcső fali sérvek (diverticulum), nyelőcső szűkület
  • rekeszsérv
  • gyomornyálkahártya gyulladása, gyomorfekély, gyomor daganat

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Gyomortükrözés érzéstelenítéssel vagy altatásban? Előnyök és hátrányok

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

gyomorfájdalom

Forrás: Affidea
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához