Ezeket látta már?

Kutya-és macskaallergia: nem csak az állatszőr allergizálhat

kutya, macska, allergia, állatszőr

Hétköznapi nyelven gyakran állati szőr- vagy éppen tollallergiáról beszélünk, pedig nem csak maga a szőrszál, illetve a toll allergizálhat.

A kutya és macska allergének az állatok hámpikkelyében találhatók, valamint a szőrükben, nyálukban és vizeletükben, s hamar szétterjednek a kedvencek lakta lakásokban. Ragadós természetüknél fogva rátapadnak az emberi ruházatra is, s így olyan helyiségekben, sőt épületekben is bekerülhetnek, ahonnan egyébként ki vannak zárva az állatok. Ez nagy gondot jelenthet az allergiákban szenvedőknek, amikor állattartó barátjuk meglátogatja őket.

A kutya-és macskaallergia tünetei

  • Szemviszketés, piros szemek
  • köhögés, tüsszögés,
  • bőrkiütések, bőrszárazság, viszketés

A kutya- és macskaallergia vizsgálata bőrpróbával és vérvizsgálattal lehetséges.

Ezek a kutyafajták élnek a legrövidebb ideig- olvasson tovább!

Kutya- és macskaallergia kezelése: így csillapíthatóak a tünetek

Súlyos állatszőr-allergiában szenvedőknél egy specifikus immunterápia, segíthet. Vannak olyan gyógyszerek, amelyek képesek enyhíteni az allergiás panaszokat, ezek azonban csak a tünetek ellen hatnak, de nem szüntetik meg a kiváltó okot.

Hasznos tanácsok

A kutya, macska allergia gyanúja esetén hasznos a kutya, macska simogatása után azonnali kézmosás. Fürdessük meg állatunkat hetente egyszer vagy kétszer! Töröljük át naponta nedves törülközővel! Az ágyneműt és a függönyöket 60 fokos vízben mossuk az ágyneműt havonta kétszer! Porszívózzunk gyakran, lehetőleg „hepa" szűrővel ellátott készüléket használjunk! Vásároljunk „hepa" szűrős levegőtisztítót! Használjunk gőzölős tisztító berendezést!

Allergia elleni szer: miért nem hatásos idén, ha tavaly még jó volt? Olvasson tovább!

Dr. Augusztinovicz Mónika, a Budai Allergiaközpont allergológusa szerint még is a legjobb megoldás ha az állatot nem a lakásban tartjuk, hiszen évezredek alatt a háziasított állatok sosem éltek velünk egy légtérbe. Ezen betegség a XXI. században vált jelentőssé, mikor a házi kedvencek egy légtérbe kezdtek élni velünk

Forrás: Budai Allergiaközpont