Ezeket látta már?

6 gyakori tévedés az allergiával kapcsolatban

allergia, állatszőr, pollen, nátha, szénanátha

Vajon allergia felnőtt korban is kialakulhat? Mi történhet, ha nem kezeltetem? Léteznek allergénmentes háziállatok?

Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, melyek a leggyakoribb tévhitek az allergiákkal kapcsolatban.

Csak megfáztam, ezek náthás tünetek

Az első és legfontosabb az allergia tüneteinek felismerése. Ne legyintsünk, ha valaki évről-évre mindig ugyanabban a hónapban, hónapokban lesz “náthás”. Az elhúzódó tüneteket ne fogjuk a gyenge immunrendszerre, különösen, ha az ismert náthás tünetek – orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés – a szokásos kezelés mellett sem múlnak és egyéb, náthára nem jellemző panaszok – torok, orr-és szemviszketés, könnyezés - is jelentkeznek.

Allergia télen nem jelentkezhet

A téli hónapokban persze könnyen úgy tűnhet, hogy egyik betegség követi a másikat, még ki sem gyógyultunk az egyik náthából, máris itt a másik. Valójában az elhúzódó panaszokat a hidegebb hónapokban is kiválthatja légúti allergia. Ekkor a lakáson belüli allergének – háziporatka, penészgomba és háziállatok – okozhatnak tüneteket.

A csupasz háziállat allergénmentes

Sajnos elterjedt tévhit, hogy a szőr nélküli házi kedvenceket allergiások is nyugodtan tarthatják. A valóságban azonban nemcsak az állat szőre, hanem a nyála és az ürüléke is allergizálhat. A tünetek súlyossága mindig az egyéni érzékenységtől függ, illetve az is megfigyelhető, hogy a macskák kétszer gyakrabban okoznak allergiát, mint a kutyák. Teljes mértékben hipoallergén háziállat nem létezik, így allergia esetén számítani kell a tünetek jelentkezésére, még csupasz háziállat esetén is.

Ha eddig nem voltam allergiás, már nem is leszek

Nagyon gyakori, hogy a betegek meglepetten tapasztalják, ha váratlanul, az egyik évben szokatlan tüneteik jelentkeznek. Éveken keresztül gond nélkül nyaraltak például a Balaton parton augusztusban – ami parlagfű szempontjából az egyik legfertőzöttebb területnek számít – de most szűnni nem akaró szénanáthás tünetek határozzák meg a mindennapjaikat. Allergia nemcsak gyermek, hanem felnőttkorban is jelentkezhet, számoljunk ezzel a lehetőséggel is, ha erre utaló tüneteink jelentkeznek.

A kezelést elég akkor kezdeni, ha tüneteim vannak

Allergia ellen létezik tüneti kezelés. Ez általában valamilyen antihisztamin tartalmú tabletta szedését jelenti, szteroid tartalmú orrspray-vel, szükség szerint szemcseppel. Ezeket a készítményeket évről-évre, mindvégig használni kell az allergiaszezonban, azért, hogy a tünetek ne jelentkezzenek. Ma már vannak korszerű tüneti készítmények, melyeket valóban elég a tünetek megjelenésekor elkezdeni, gyorsan hatnak.

Az allergén immunterápia azonban az allergia kezelés másik típusa, amely oki terápia, tartós megoldást nyújt az allergiás tünetek ellen. Ezt sokkal előbb, az allergén növény virágzását megelőzően minimum két - három hónappal korábban el kell kezdeni. Ezt a kezelést viszont csak 3-5 éven át kell évente ismételni, mert a segítségével akár 10-12 év tünetmentes időszakot is elérhetünk.

Ez csak allergia!

Mivel a légúti allergiák kezdetben többnyire enyhe tüneteket okoznak, ezért az érintettek hajlamosak azt gondolni, hogy „egy kis nátha miatt” nem kell aggódniuk. Ha azonban a légúti allergia nincs megfelelően kezelve, az nemcsak az életminőségre hat – ugyan ki választaná önként az éjszakai orrdugulást, vagy a légkondicionált szobát a nyári melegben, strand helyett? – de komoly szövődményeket is okozhat.

A tartós orrnyálkahártya-gyulladás gyakoribb légúti betegségekhez vezethet, idővel újabb allergiák jelentkezhetnek és asztma is kialakulhat. Ne legyintsünk tehát az allergiára, ha panaszaink vannak, forduljunk orvoshoz időben, hogy személyre szabott kezelést kapjunk.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Penészesedik a fala? Ezeket a módszereket próbálja ki!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

allergia

Forrás: Budai Allergiaközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához