Ezeket látta már?

Óraátállítás: Ma egy órával többet alszunk!

2017.10.27. Módosítva: 2017.10.28.

Ma kell átállítani az órát hajnali 3 órakor 2-re. Mindenki szinte követeli azt a bizonyos „őszi plusz egy órát”, amikor kicsit tovább lehet aludni – pontosan egy órával. Annak ellenére, hogy kihasználjuk ezt a jelenséget, a hatásaival érdemes tisztában lenni. Felborulhat a biológiai ritmus?

Az óraátállítást követi az "ámeneti időszak"

"Az őszi és tavaszi óraátállítások megváltoztatják az emberek napi ritmusát," mondta Tina Waters, neurológus és az alvás szakértője, "ez akár egy hétig is megviselheti a testet. Az átmeneti időszakban nehezebb elaludni és felébredni is."

"A viselkedésbeli változások jelentik a legtöbb problémát. Csak egy óra, de már ez is nyomot hagyhat az alvászavarral küzdők életében."

Az óraátállítás veszélyei

Bizonyos esetekben az óraátállítás veszélyes lehet. Ha az alvási ciklus megváltozik, kockázatos lehet kocsiba ülni és vezetni. Egy 2001-es Nemzeti Egészségügyi Intézet tanulmány azt mutatta, hogy halálos közlekedési balesetek száma megnő a hétfői napokon mindkét óraátállítás után.

"Bizonyos tanulmányok szerint, mire felismerik a sofőrök, hogy fáradtak, lehet, hogy már átéltek mikro-alvást" - mondja Dr. Waters. - Nem biztonságos egyáltalán, ha messzire kell vezetni az autópályán. Vagy akár egy mellékutcán, ahol egy gyerek aki a labda után fut is felbukkanhat a kocsi előtt. Komoly felősség vezetni."

Egy 2012-es tanulmány alapján pedig, különösen a tavaszi óraátállítás követően, 10 százalékkal nőtt a szívinfarktusok száma a vasárnap és hétfői napokon.

Négy tipp az óraátállítás kezelésére

1. Nem kell túlreagálni az őszi óraátállítást

Ősszel nem szükséges változtatni az alvási szokásokon. El kell aludni a megszokott idődben, és a test úgyis érezni fogja, mikor kell felébredni.

2. Tartsa be a napi menetrendet

Függetlenül attól, hogy ősz vagy tavasz van, próbálja megfelelően kezelni az alvás menetrendjét. Ősszel tartsa magát a lehető legközelebb a normális szokásaihoz. Ha általában 8 órakor ébred, az óra átállításának reggelén is keljen fel akkor, ha lehetséges (bár az óra 7-et fog mutatni).

Legyen következetes az étkezés, a szociális, az alvás és a testmozgás idejével. A test maghőmérsékletének emelése megnehezíti az elalvás folyamatát, ezért inkább felejtse el az intenzív edzést a lefekvés előtti négy órában.

3. Legyen éjszakai rituáléja

Az éjszakai rituálé nem csak gyerekeknek szól. Nem kell bizonyos sorrendben csinálnia a dolgokat, de meg kell szoknia, hogy lelassítja a testét. A fény zavaró, próbáljunk minél kevesebb lámpát felkapcsolni, illetve televiziót nézni a lefekvés előtti órában. Inkább vegyünk egy meleg zuhanyt. Tegye el keze ügyéből telefonját, számítógépét vagy tabletját. Kapcsolja ki a televíziót, és olvasson pihenésképpen könyvet.

Ezenkívül TV vagy számítógép képernyőjét semmiképp se tartsa az ágya közelében. Az elektronika nagy intenzitású fénye gátolja a melatonint, amely az álmosságot kiváltó hormon. Serkenti az agyat és az elalvást megnehezíti ugyanúgy, mint a napfény.

Tudjon meg többet a melatoninról! Kattintson tovább!

4. A délutáni szunyóka is kizökkent

Bizony mindenkinek jól tud esni egy kis délutáni szundi, de sajnos a hosszabb nappali szunyóka megnehezíti az egész éjszakát felölelő, pihentető alvást. Inkább tevékenykedjen napközben, ösztönözze testét, hogy helyreállítsa a belső óráját. Minél jobban ragaszkodik a normál napi rutinjához, annál gyorsabban fog a teste beállni az órára.

Forrás: healthessentials

Forrás: EgészségKalauz