Szponzorált tartalom

Személyre szabott gyógyítás: ezt hozta a biotechnológia, de mi a jövő?

#richter tudós klub #biotechnológia
2020.12.09.

Mit tudunk a biotechnológiáról? Hogyan érinti ez az életünket? December 10-én a Richter Tudós Klub online kerekasztal beszélgetés közvetítésén a biotechnológiai készítményekről és terápiákról lesz szó.

Mit is jelent a biotechnológia?

A biotechnológia kifejezés és az első definíció megalkotása a magyar származású Ereky Károly nevéhez fűződik. A biotechnológia (német: Biotechnologie) kifejezést egy 1918-ban tartott előadásában használta először, valamint az első publikáció is az ő nevéhez fűződik. Ennek megfelelően világszerte Ereky Károlyt tekintik a biotechnológia atyjának.

Meghatározása szerint a biotechnológia élő szervezetek és azok termékeinek ember általi felhasználása meghatározott célok elérésére. A felhasználási cél lehet humán- vagy állat-egészségügyi, mezőgazdasági vagy ipari. A legfontosabb biotechnológiai tudományterületek, ill. technikák a molekuláris biotechnológia, a sejt- és szöveti biotechnológia, az anyagfeldolgozási biotechnológia, a bioinformatika és a nanobiotechnológia.

A magyar biotechnológia négy alszektora a piros (orvosi) biotech, bioinformatika, zöld (agrár-élelmiszeripari) biotech és fehér (ipari-környezetvédelmi) biotech.

A négy alszektor közül Magyarországon egyértelműen a piros biotech a legfejlettebb. A piros (orvosi) biotechnológia fő alkalmazási területei:

  1. terápia,
  2. molekuláris diagnosztika és „omikák”, valamint
  3. kutatási technológiák és szolgáltatások, hatóanyag előállítása.

Hol tartunk most és mit hoz a biotechnológia a mindennapi gyógyászatban?

A Richter Tudós Klub online közvetítésén épp ezeket a témákat fogják szakértőkkel körbejárni. A december 10-i beszélgetésen (az esemény ITT érhető el) a biotechnológiai készítményekről és terápiákról lesz szó.

A kerekasztal beszélgetés résztvevői:

  • Prof. Dr. Szekanecz Zoltán, tanszékvezető egyetemi tanár, Debreceni Egyetem, Reumatológiai Tanszék,
  • Dr. Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. biotechnológiai üzletágának igazgatója,
  • Dr. Kozma Róbert, a Richter Gedeon Nyrt. belföldi értékesítési és marketing igazgatója.
  • A beszélgetést vezeti: Jaksity Kata

Az online rendezvényen való részvételhez regisztrálni nem szükséges, az alábbi esemény linken 2020. december 10-én 16 órától elérhető a film:

https://www.facebook.com/events/844176803077746/

A Richter Tudós Klubról

A Richter Gedeon Nyrt. 2004 óta rendezi meg a hazai orvosi egyetemeken nagy érdeklődésnek örvendő Richter Tudós Klub sorozatát. Az előadások célja az, hogy az orvosi, gyógyszerészeti tudományos élet aktuális témáit az adott területek elismert szakemberei a résztvevőkkel megismertessék.

Forrás: egeszsegkalauz.hu