Ezeket látta már?

Új vakcinagyártó üzemet avatott a Ceva-Phylaxia Budapesten

2017.07.14. Módosítva: 2017.07.14.
vakcina

Átadta legújabb európai vakcinagyártó üzemét Budapesten a Ceva Santé Animale, amely egyike a világ 10 legnagyobb és leggyorsabban fejlődő állategészségügyi cégének. A 25 millió eurós, vagyis 7,8 milliárd forintos befektetésnek köszönhetően 3900 négyzetméteren több mint 100 új berendezés kapott helyet, és 60 új munkahely jött létre.

Dr. Marc Prikazsky, a Ceva elnök-vezérigazgatója, Thierry Le Flohic, a Ceva biológiai egységének igazgatója, valamint Dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára adta át szerdán a Ceva csoport legújabb beruházását Budapesten.

A Phylaxia több mint 100 éve van jelen Magyarországon. Mára a budapesti campus a globális vakcina-hálózat központjává vált, a Ceva legnagyobb egyedülálló kutató-fejlesztő és gyártóközpontja. A jelenlegi termelés közel 95 %-át exportálják a világ számos országába. A 25 millió eurós, mintegy 7,8 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően elkészült új vakcinagyártó üzemben 3900 négyzetméteren több mint 100 új berendezés kapott helyet.

Nemzetközi szakértői együttműködés

"Az innováció a siker kulcsa" – mondta az eseményen Dr. Marc Prikazsky, a Ceva elnök-vezérigazgatója. "De egy olyan korban, amikor egyre inkább kiélezett piaci versenyben kell helyt állni, ahol a vásárlók folyamatosan növekvő hatékonyságot és minőséget várnak el, az innováció is egyre összetettebb és költségesebb kihívásokat jelent. A kutatók és tudósok, illetve még az olyan campusok is, mint a budapesti, nehezen tudnak egyedül megbirkózni ezzel a kihívással. A nemzetközi szakértői együttműködéseknek köszönhetően, cégünk kivételes eredményeket ért el az amerikai, kanadai, japán, kínai és brazil specialistáinak szaktudását hasznosítva. Nagy büszkeséggel tölt el mindaz, amit együtt értünk el."

A Phylaxia 2000 óta több mint 2000 új törzskönyvi engedéllyel rendelkezik A Phylaxia 2000 óta több mint 2000 új törzskönyvi engedéllyel rendelkezik Forrás: EgészségKalauz

A ceremónián Dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára így fogalmazott: "Remélhetőleg a most átadott üzem és a cégcsoport kutatási tevékenysége a jövőben is hozzájárul mind a magyar állatállományok egészségügyi státuszának megőrzéséhez, javításához, mind ahhoz, hogy az említett újabb ás újabb kihívásokkal világszinten is hatékonyan tudjuk felvenni a harcot".

Baromfi és sertésvakcinák

A legújabb automatizált gyártósorok mindegyike a legmodernebb technológiákat alkalmazza. Az új üzem több termékcsoport gyártását teszi lehetővé, egy új technológia kialakítása mellett egyes meglévő termékek antigéngyártás kapacitása megduplázódott, továbbá két új különálló inaktivált antigén előállítását szolgáló laboratórium is kialakításra került.

A Ceva-Phylaxia terjeszkedését nagy részben meghatározta a baromfi vakcinák előállítása, de 2016 végén a cég sertésvakcina kínálatát is bővítette – a legismertebb termék a Circovac. Az elkövetkező két évben a vállalat az említett oltóanyagok gyártásának az új létesítményébe való áthelyezését tervezi, ezzel újraélesztve a sertésvakcinák előállítását az 1912-ben Phylaxia Oltóanyagtermelő Nyrt. néven induló üzemében, ahol az első, sertéspestis elleni szérumot gyártották.

Tudta, hogy egyes vírusok génállományában madár, sertés és humán (emberi) megbetegedést kiváltó vírusok génszakaszai is megtalálhatók? Kattintson ide!

Az új gyártóegység egy részlegében a baromfikeltetőkben használatos modern technológiájú vakcinákat is előállítanak majd, amelyek az egykor a Phylaxia üzemében kutató munkát végző Marek József Kossuth-díjas állatorvosról elnevezett vírustörzseket tartalmazzák. Az előállításra váró több milliárd adag vakcina által Marek innovációja további globális hatással bírhat, hiszen azokat a világ számtalan országának baromfitermelői alkalmazzák majd.

2000 új törzskönyvi engedély

"Büszkék vagyunk Magyarország kutatás-fejlesztésben és vakcina előállításban végzett innovatív munkájára. A Ceva-Phylaxia nevével számos tudós neve is összefonódik, Marek József és Aujeszky Aladár a fontosabb állatbetegségek ellen folytatott küzdelmeik miatt örökre beírták magukat a történelembe. Azonban arra, hogy a fejlesztés igazán eredményes legyen, nagyobb szükség van, mint eddig valaha. 2000 óta, több mint 2000 új törzskönyvi engedéllyel rendelkezünk, amely húszszoros növekedést eredményezett a termelésben. Ennek köszönhetően 300 új munkahely jött létre" – mondta az átadón Thierry Le Flohic, a Ceva biológiai egységének igazgatója. "Büszkék vagyunk cégünk múltjára, annak jövőjét pedig a magyarországi befektetéssel erősítjük. Csapatunk már bebizonyította, hogy igenis képes az innovációt exponenciális növekedésbe fordítani."

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához