Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

„Amióta változókorú lettem, könnyebben felfázom”

uz ek 3 új

A hólyaghurut az esetek túlnyomó többségében nőket érintő, kellemetlen probléma, amely különösen gyakori a változókorban. Miért hajlamosít a menopauza a hólyaghurut kialakulására? Megválaszoljuk!

A felfázás anatómiai oka

A hólyaghurutot általában felfázásként emlegetik, valójában többnyire a bélrendszerben található E. coli baktériumok okozzák. A nők rövid húgycsöve, illetve a húgycsőnyílás végbélhez és hüvelyhez való közelsége jelentősen növeli a fertőzések kockázatát. Ezek a kórokozók időszakosan a gát tájékán telepednek meg, majd a külső húgycsőnyíláson át bejutnak a húgycsőbe, illetve onnan felfelé haladva elérik a húgyhólyagot, ahol elszaporodva fertőzést okoznak. A tünetei nagyon kellemetlenek, jellemző a gyakori és sürgető vizelési inger, valamint a fájdalmas vizeletürítés.

Miért könnyebb felfázni, ha csökken az ösztrogénszint?

A hólyaghurut kialakulásának feltétele a kórokozók hólyagfalon való megtapadása és elszaporodása. Ha a hüvelyflóra egyensúlya valamilyen okból felborul, az megnyitja az utat a káros mikroorganizmusok szaporodása előtt. A nemkívánatos változást pedig számos tényező kiválthatja. Az egyik ilyen a hormonháztartásban keresendő. A változókorban ugyanis csökken az ösztrogén nevű hormon termelődése, ami negatívan hat a hüvely védekezőképességére. Ösztrogén hiányában a húgyutak hámja is sorvadásnak indul. Az elvékonyodó hám pedig jóval sebezhetőbb, és fogékonyabb a fertőzésekre.

Anikónak fiatalon csak egyszer volt hólyaghurutja

„Ötvenéves korom előtt csupán egyszer voltam felfázva, aztán szerencsére évekig elkerült. Pedig simán leültem a hideg padra, és télen is vékony talpú cipőt hordtam, mégsem lett semmi bajom. A változókor első tüneteit ötvenéves koromban éreztem, és amióta klimaxolok, sokkal könnyebben felfázom” – mondja az 52 éves Anikó.

Ebben a korban kezd csökkenni az ösztrogénszint

Az ösztrogénhiány egyik legszélesebb körben ismert oka tehát a menopauza, vagyis az a természetes folyamat, amely során a petefészkek működése fokozatosan leáll, ezzel együtt az ösztrogén termelődése is megszűnik. Általában a változások 45-50 éves kor körül indulnak be, kivételes esetekben jóval korábban, akár már 40 éves kor előtt is elkezdődhet a klimax. Az ilyenkor tapasztalt számos tünet mellett a hüvelyi fertőzések, valamint a hólyaghurut gyakoribb előfordulása is fokozhatja az amúgy sem felhőtlen életszakasz terheit.

Forrás: Phytotec Hungária
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához