Ezeket látta már?

Hirdetés

Ezekről nem biztos, hogy a stressz jutna elsőre eszébe (x)

sf egkal pr 1

Az ingerültséget, a türelmetlenséget, egy merev vállat vagy át nem aludt éjszakát könnyű valami konkrét dologra fogni. Pedig ezek mögött sokszor nem egyetlen ok, hanem egy sokkal összetettebb állapot áll: a krónikus stressz.

„Hogyne lennék ideges, hiszen felbosszantott a főnököm?”

Mindannyiunk életében vannak olyan helyzetek, amelyekben feszültté, türelmetlenné válunk. Ez lehet munkahelyi probléma, családi konfliktus, de akár egy bosszantó közlekedési dugó is. Ilyenkor a stressz hatására a mellékvesék hormonokat termelnek, például adrenalint és noradrenalint, amelyek fokozzák az éberséget és a szívverést – ettől leszünk idegesek. Érdemes azonban észrevenni és tudatosítani magunkban, ha az átlagosnál többször fordul ez velünk elő, vagy ha olyan szituációkban is felmegy bennünk a pumpa, amelyekre eddig csak legyintettünk. Lehet, hogy ennek az okát már magunkban kell keresnünk.

„Már megint elaludtam a nyakam”

A minőségi alváshoz nagyon fontos a megfelelő alváskörnyezet, amelyhez a matrac és a párna kiválasztása is hozzátartozik. Ezek hiányában, vagy egy rosszul megválasztott alvópóz, egy hirtelen mozdulat miatt valóban sokszor érezhetjük úgy, hogy „elaludtuk” valaminket. Ha azonban az eddig kényelmesnek tűnő ágyunkból is bemerevedett izmokkal kelünk fel, akkor érdemes a stresszre gyanakodnunk. Az izomfeszültség ugyanúgy hormonok által kiváltott stresszválasz, és jellemzően a nyak, váll területét érinti. Ha azonban ez túl sokszor fordul elő, ráadásul mindig ugyanazokat az izomcsoportokat érinti, azok fájdalmas gyulladása nemcsak a mozgást nehezíti meg, de az érintett izmok megrövidülhetnek, kötötté, túlterheltté is válhatnak.

„Mindjárt leragad a szemem”

Amikor stresszesek vagyunk, a napi feszültségek, konfliktusok az ágyba is elkísérnek. Megnehezítik az elalvást, vagy felriadunk miattuk éjszaka, és nem tudunk visszaaludni. Ettől persze másnap még fáradtabbak, még feszültebbek leszünk. Egy-egy rosszabbul sikerült éjszaka után még segíthet túlélni a kávé, de ha az alvászavarok állandósulnak, akkor nemcsak az alvási szokásainkat érdemes átgondolni, hanem azt is, hogyan tudnánk csökkenteni az életünkben a stresszt. A kettő ugyanis édestestvér: egyik nincs a másik nélkül. Aki stresszel, nem alszik jól – és aki nem alszik jól, az stresszel.

Vegye komolyan ezeket a stressztüneteket!

A stressz nem feltétlenül rossz, hiszen a pozitív fajtájának olyan élettani hatásai vannak, amelyek serkentőleg hatnak a szervezetre. Ez segít a vészhelyzetek elhárításában és az alkalmazkodásban, ráadásul olyan érzéseket vált ki, mint a lelkesedés, az öröm, a kíváncsi várakozás vagy a jó értelemben vett lámpaláz. Ha azonban a szervezet tartósan ebben az állapotban van, és a fenti tünetek hosszú távon nehezítik meg az életünket, az már nemcsak a fizikai, hanem a mentális és a lelki egészségünket is veszélyezteti. A stresszkezelésnek különböző módszerei léteznek, amelyekből nekünk kell megtalálni azt, ami passzol hozzánk. Az azonban alapvetésként mindenképp elmondható, hogy a minőségi alvás, az egészséges táplálkozás, a mozgás, az egyéni szabadidő és a társas kapcsolatok elengedhetetlenek ebben a folyamatban.

Sedacur forte: átmeneti segítség a feszültségoldásban

Ha te is túl gyakran tapasztalod ezeket a stressztüneteket, érdemes tudatosan olyan tevékenységeket beépítened a mindennapokba, amelyeknek stresszoldó hatásuk van. Átmenetileg segítségedre lehet a feszültség oldásában a gyógynövénykivonatokat tartalmazó Sedacur forte is.

Ez a növényi hatóanyagokat tartalmazó gyógyszer három nyugtató-altató hatásáról közismert gyógynövény, a macskagyökér, a komló és a citromfű kivonatát tartalmazza. Este segíti az elalvást, és nyugodt, pihentető alvást biztosít, napközben alkalmazva pedig nyugtató, feszültségoldó hatású. Mivel nincs negatív hatással a koncentrációra, nappal nem kell attól tartanod, hogy tompul tőle a figyelmed vagy nő a reakcióidőd. A Sedacur forte az autóvezetéshez szükséges készségekre sincs negatív hatással. Recept nélkül kapható a patikákban, nem kell orvossal felíratni.

kockazatokrol22
Forrás: Phytotec Hungária Bt.
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához