Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Ha nem tudjuk megúszni nátha nélkül a telet…

rl egkal n 3

…jobb, ha felkészülünk. Nem kell sok mindent tennünk, hiszen elég egy-két alapvető szabályt betartanunk, hogy ne legyen nagyobb baj egy egyszerű megfázásból.

A vírusok lesben állnak

A leghatásosabb módszer persze az lenne, ha egyáltalán nem kerülnénk kapcsolatba a náthát vagy megfázást okozó vírusokkal. Ám mivel egy egész szezonra nem zárhatjuk be magunkat a lakásba, egyéb módon kell kibírni azt a pár hónapot, amíg a téli vírusok „lesben állnak”. Márpedig azok mindenhol ott vannak: a munkahelyen, az iskolákban, a tömegközlekedési eszközökön, a bevásárlóközpontokban, a kávézókban és mindenhol, ahol sok ember megfordul egyszerre. Ezek a kórokozók emberről emberre, a levegőben, tüsszentés és köhögés útján terjednek, és tárgyak felületén is megtapadnak, például a kilincseken, a munkaeszközökön és a kapaszkodókon is.

Személyes higiénia mindenekelőtt

A Covid-járványnak van egy-két olyan hasznos életmódbeli hozadéka, amelyet érdemes megőriznünk a náthás téli időszakban is. Az egyik ilyen a szigorúbb higiénés szabályok követése. Napközben többször is mossunk kezet meleg vízzel és szappannal, mert a rendszeres és alapos szappanos kézmosás elengedhetetlen a vírusok elleni küzdelemben. Nyugodtan tartsunk magunknál kézfertőtlenítőt is, és ha rendes kézmosásra nem lenne lehetőségünk, akkor használjuk azt étkezések, orrfújás és minden olyan tevékenység előtt, amikor a kezünk érintkezhet a nyálkahártyánkkal. Ma már nem fognak furcsán nézni ránk akkor sem, ha újra feltesszük a maszkot a zsúfolt tömegközlekedési eszközökön vagy a nagybevásárlás alkalmával. Amikor hazaérkezünk, érdemes átöltözni otthoni ruhába, hogy a kint ránk tapadt kórokozókat ne vigyük be a lakásunkba is. Ha a hűvös, nyirkos, párás környezetben vígan szaporodó vírusok terjedését nem is tudjuk megfékezni ezzel, sokat tehetünk azért, hogy ne engedjük őket közelebb magunkhoz.

Az immunrendszer akkor véd, ha erős

Mindig fektessünk nagy hangsúlyt az immunrendszerünk védelmére, hiszen minél egészségesebb, annál könnyebben kivédheti a kórokozók támadásait. Táplálkozzunk egészségesen, legyünk minél többet a szabadban, és mozogjunk a friss levegőn! A rendszeres mozgás nemcsak az immunrendszerünket erősíti, hanem stresszoldó hatása is van. A tartós stressz rontja az ellenállóképességünket, ezért mindig találjuk meg a módját a megfelelő feszültséglevezetésnek! Hűvös időben öltözzünk rétegesen, és igyekezzünk elkerülni a kimelegedést! Aludjunk minél többet, ugyanis a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás szintén elengedhetetlen a megfelelő védekezéshez, betegség idején pedig a gyorsabb felépüléshez! Az alvásigényünk egyénenként változó, de átlagosan napi 7-9 óra alvásra mindenképpen szükségünk van éjszakánként.

Jó, ha mindig van otthon: láz- és fájdalomcsillapító, orrspray

Figyeljünk rá, hogy a téli időszakban mindig legyenek megfelelő patikaszerek az otthoni gyógyszeres dobozunkban! A betegségek elleni küzdelemben hasznosak a szervezet védekezőképességét erősítő multivitaminok, illetve a C- és a D-vitamin. Mindig legyen készleten láz- és köhögéscsillapító, valamint az orrdugulást enyhítő orrspray vagy orrcsepp is, hogy már az első tüneteknél megállíthassuk a betegséget, és ne legyen komolyabb baj a megfázásból!

Forrás: Phytotec Hungária Bt.
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához