Ezeket látta már?

Hirdetés

Érdekességek a legnépszerűbb illatszerről, a parfümről

2023.11.20.
Érdekességek a legnépszerűbb illatszerről, a parfümről

Parfüm – honnan jön ez a szó? Mind tudjuk, hogy orrunk receptoraihoz köze van és eszünkbe jut hirtelen egy emlék a szó hallatán. Igen, mert az agyunk így működik. Mióta használjuk az illatokat magunkon? Mit jelentenek azok a kimondhatatlan kifejezések az üvegcséken, mint: Eau de Toilette?

Ha megkérdeznénk az utca emberét, honnan származik a parfümkészítés mestersége, biztosan a franciákhoz társítaná. Azonban már sokkal régebben tudja és alkalmazza az emberiség. Születése az ókori Egyiptomhoz köthető. Később Görögországban és Rómában elterjedtté váltak az illatos olajok, kenőcsök. A középkorban pedig Arábia lett az illatok központja az erős, intenzív fűszerhasználat miatt. Érdekesség, hogy Európában először Velencében parfümöt gyártottak. Főként a kellemetlen szagok elfedésére alkalmazták a parfümöket XV. Lajos francia király udvarában. A modern parfümgyártás pedig a 16. századig nyúlik vissza, egy francia településhez.

Mindannyiunkhoz más-más illat passzol, s ezt egymagunknak igazán nehéz megtalálni. Mi áll jól „rajtunk”? Ha ellátogatunk egy illatszerüzletbe, kipróbálhatunk magunkon többet. De csak óvatosan! Korlátozva van szaglásképességünk.

Illetve lehetőség van online rendeléssel kipróbálni a „vizeket”. A Black Friday közeledtével érdemes megnézni a NOTINO BLACK FRIDAY termékeket is. Ha nem tetszik, van lehetőség visszaküldeni.

A 16. századtól kezdve Grasse városa közel 200 év alatt a világ “parfümfővárosává” nőtte ki magát ritka illataival. Nem véletlenül népszerűek ezek a kis dobozokba rejtett illatcsodák, hiszen számos pozitív élettani hatással rendelkeznek.

Elsődleges céljuk, hogy minél tovább maradjon illatos az ember a nap folyamán, és elfedje a kellemetlen szagokat. A jó illat további előnye, hogy jó kedvre tudunk derülni egy megfelelően kiválasztott parfümtől. Önbizalmunkra is rendkívül jó hatással van. A pozitív hangulat miatt csökkenhet a stressz és a szorongásérzetünk.

Memóriánk javításában is tud segíteni azáltal, hogy bizonyos parfümillatokat tudunk emberekhez vagy helyszínekhez kötni. Ha illóolajból készül vagy hozzáadnak illóolajat, az segít, hogy éjszaka jobban tudjunk aludni nyugtató hatása miatt, vagy elmúljon a fejfájásunk.

Érdemes egy rövid betekintést nyerni arról, hogy valójában biológiailag mi zajlik le bennünk a parfüm hatására. „Az illatok feldolgozása az agyban a szaglórendszeren keresztül történik. Az illatmolekulák belélegezve az orrnyálkahártyán lévő szaglóreceptorokhoz kötődnek. Ezek a receptorok elektrokémiai jeleket küldenek az agy szaglóközpontjába, az úgynevezett szaglóköteghez (bulbus olfactorius), ami az információ elsődleges feldolgozásáért felelős. Innen az információ tovább halad az agy többi részére, beleértve a limbikus rendszert, ami az érzelmek és a memória központja. Az illatok tehát közvetlen kapcsolatot teremthetnek az érzelmi állapotunkkal és emlékeinkkel, mivel a szaglás az egyetlen érzékszerv, amelynek a jelei közvetlenül elérnek az agy ezen

részeihez.”

A könnyebb beazonosítás érdekében számos kategóriára osztották fel ezeket a termékeket. A parfümös dobozok oldalán találhatunk különböző feliratokat:

  • Parfüm (extrakt) – 15-30% illatos parfümkompozíciót jelent sűrített alkoholban. Egyik előnye, hogy nagyon csekély mennyiség is elegendő, hatása akár 6 órán át is érezhető.
  • Parfümös víz (Eau de Parfum, EdP) – 8-15% illatos parfümkompozíció kb. 85-90%-os alkoholban. Különösen estére, alkalmakra ajánlják. Tartóssága 3-5 óra.
  • Toalettvíz (Eau de Toilette, EdT). Ez egy 4-8% illatos parfümkompozíció kb. 80%-os alkoholban. Főleg mindennapos használatra, illetve nyárra ajánlják.
  • A legutolsó kategóriánk az ún. kölnivíz (Eau de Cologne, EdC). 3-5% illatos parfümkompozíciója van kb. 70%-os alkoholban. Rendkívül könnyű, többnyire frissítő hatású parfüm. Tartóssága kb. 2 óra hossza.

A fogyasztói csoport szerinti felosztás is egy népszerű osztályozás:

  • Női (pl. jázmin vagy rózsa illat)
  • Férfi (erősebb, fás illat)
  • Unisex (citrusos, fás aroma)
  • Gyermekparfümök, amikhez többnyire a rágó- és az egyéb édes illatokat társítjuk.

Manapság könnyedén kiválaszthatjuk a nekünk tetsző illatot. Rengeteg márka létezik, különböző árkategóriákban. Egy jól megválasztott parfüm ideális ajándék lehet egy szerettünk számára. Fontos, hogy előtte érdeklődjük meg, melyik illatvilágot preferálja az ajándékozott, a kellemetlenségeket elkerülendő. Elkerülhetjük, hogy abba a hibába fussunk, hogy nem passzoló illatot ajándékozunk, ha sikerül beleszagolunk az ajándékozott meglévő készletébe. Hiszen, ha egy illatot magára fúj, valószínűleg tetszik is neki az az illatvilág.

Egy parfüm ideális eszköz arra, hogy jó kedvre tudjunk derülni, és csökkentsük a mindennapi életünkben keletkezett stresszt. Tán úgy is érezhetjük, virágzunk míg viseljük az illatfelhőt. Legyen hát könnyedebb egy-egy napunk, amikor magunkra fújunk egy csipetnyi felhőt.

Forrás: pixabay
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához