Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Menstruáció előtti érzelmi hullámvasút: ilyen gondokat okozhat a PMS

Menstruáció előtti érzelmi hullámvasút: ilyen gondokat okozhat a PMS

A menzeszt megelőző időszakot sokan nehezen éljük meg, hiszen a PMS rendkívül változatos testi és lelki tünetei negatívan befolyásolják az életminőségünket és korlátozhatnak mindennapi tevékenységeinkben is.

A PMS sokkal több nőt érint, mint gondolnánk

Bár a nőket sokáig megbélyegezték azzal, hogy a menzesz előtt hisztériássá válnak, ma már tudjuk, hogy a PMS, azaz premenstruális szindróma nem csupán női hiszti, hanem létező probléma. A menzeszt megelőző időszakot sokan nehezen éljük meg, hiszen a PMS rendkívül változatos testi és lelki tünetei gyakran megkeserítik a hétköznapjainkat. Szerencsére egyre inkább közismert, hogy a premenstruális szindróma nagyjából a nők 80 százalékát érinti és a tünetegyüttesbe több mint 150 féle panasz sorolható, ám az, hogy kinél milyen és mennyire erős tünetek jelentkeznek, egyénenként változik.

Vajon mi okozza a PMS-t?

A női ciklust alapvetően két hormon, az ösztrogén (tüszőhormon) és a progeszteron (sárgatesthormon) vezérli. Ezek termelődését az agyunk szabályozza. Ha az egyensúly megbomlik, és túlsúlyba kerül a tüszőhormon, akkor jelentkeznek a PMS kellemetlen tünetei. A hormonális egyensúly felborulását – számos egyéb tényező mellett – befolyásolhatja a vízháztartás zavara, a mozgáshiányos életmód és a stressz is, ezért életmódváltással mi magunk is sokat tehetünk a PMS-tünetek enyhítéséért.

Milyen jellemző tünetei vannak a PMS-nek?

A PMS leggyakoribb tünetei között tartják számon az ingerlékenységet, a sírásra való hajlamot, a nyomott hangulatot, a fejfájást, az alhasi görcsöt, a puffadást, a mellfeszülést és a fokozott étvágyat. Érdemes a panaszainkat megfigyelni és feljegyezni néhány hónapon keresztül, hogy kirajzolódjon, melyek a leggyakoribb tüneteink. Ebből ugyanis megtudhatjuk, hogy az öt alapcsoport közül melyik PMS-típusba tartozunk.

Ilyen típusai vannak a PMS-nek

H típus:

Ha ebbe a csoportba tartozunk, akkor számunkra a vízvisszatartás miatt jelentkező tünetek jelentik a fő problémát: például a kéz- és lábdagadás, illetve a mellfeszülés.

D típus:

A menstruációt megelőző napokban nyomott a hangulatunk, és lelki mélypontokkal kell megküzdenünk.

A típus:

Az A típusra leginkább a szorongás a jellemző. Ez a mi csoportunk, ha a kedélyünk egyszer „fent” van, másszor „lent”, és ezt a hullámzást gyakran szorongás kíséri.

C típus:

A menzeszt megelőző napokban megnő az étvágyunk, akár falási rohamaink is lehetnek, emellett fáradékonyság és energiahiány jelentkezhet.

Kevert típus:

Ha a testi és lelki problémák egyaránt jelentkeznek.

Forrás: Phytotec Hungária