Ezeket látta már?

Hirdetés

7 dolog, amire figyelni kell egy sportöltöző kialakítása során

2023.11.20.
7 dolog, amire figyelni kell egy sportöltöző kialakítása során

Az egészség és a kényelem mind az amatőr, mind a profi sportolók számára kiemelten fontos – egy jól kialakított öltözőterem pedig hozzájárulhat mindehhez. Ebben a cikkben bemutatjuk, miért nem mindegy, hogy hogyan alakítunk ki egy sportöltözőt. Emellett megosztjuk azt a 7 életbevágó követelményt, amelyeket mindenféleképpen be kell tartani a tervezés során, ha egy olyan létesítményt szeretnénk kialakítani, ami megfelel a törvényi előírásoknak és a kényelmi elvárásoknak egyaránt.

Rengeteg tényezőt figyelembe kell venni, amikor a kosárlabda, kézilabda vagy bármilyen más sportöltöző tervezése és kivitelezése történik. Ezen sajátosságok némelyike a kényelmi funkciók betöltését szolgálja, mások pedig a különböző egészségügyi szempontok miatt fontosak. Nézzük, mire is gondolunk!

Térelrendezés és funkcionalitás

Az öltözőterem tervezésekor alapvető fontosságú, hogy a térrendezés és a funkcionalitás összhangban legyen. Minden sportág más és más igényeket támaszt a helyiségekkel szemben, éppen ezért a tér kialakításának tükröznie kell ezeket az igényeket. Ugyanakkor, sok esetben nincs lehetőség a sportágankénti öltözők kialakítására, így egy olyan, általánosan használható teret kell létrehozni, ami minden igénynek megfelelhet. Ez azt jelenti, hogy legyen egy osztott szoba, ahol a 2 csapat külön-külön kényelmesen cserélheti át a ruháit, ezekhez pedig tartozzon egy-egy vizesblokk, ahol felfrissíthetik magukat.

Felszerelések és tárolás

A játékosoknak megfelelő tárolási lehetőségekre van szükségük, hogy a ruházatuk, cipőik és felszereléseik biztonsága biztosítva legyen. Szekrények, polcok és zárható fiókok segítik a sportolókat abban, hogy rendezetten tarthassák a személyes tárgyaikat. Egy megfelelően kialakított öltözőben az egyes (zárható) szekrényekben találhatunk akasztós vagy vállfás, valamint polcos részeket is, ahová a különböző ruháikat el tudják helyezni. Az azonban, hogy mekkora hely az optimális, sportáganként eltérhet. Hiszen a kosárlabda kevesebb kelléket kíván meg, mint mondjuk a jéghoki.

Kényelmes ülőhelyek és kanapék biztosítása

A sportolók és edzők részéről szinte alapvető elvárás, hogy legyenek kényelmes ülőhelyek és kanapék az öltözőkben. Ezek a helyek segíthetnek a pihenésben, a felkészülésben, de a taktikai megbeszéléseken is hasznosak lehetnek. A kanapék például ideálisak lehetnek a játékosoknak tartott videós elemzések során vagy a két játékszakasz közötti pihenőidőben a kikapcsolódást is szolgálhatják.

Hangszigetelés és nyugalom

Az öltözőknek csendes környezetet kell biztosítaniuk a pihenéshez és a koncentrációhoz. A hangszigetelés segít kizárni a hangokat, így a sportolók nyugodt környezetben készülhetnek fel a mérkőzésekre. Nemcsak a zavaró tényezők elkerülése miatt lehet hasznos a megfelelő zajvédelem, hanem biztosítja, hogy a csapat által tartott megbeszélések során elhangzott információk is biztonságban maradhassanak.

Szellőzés és légkondicionálás

Az öltözőben jó szellőzés és megfelelő légkondicionálás nélkül a melegítés és a sportolás során kimelegedett játékosok könnyen megfázhatnak vagy csökkenhet a komfortérzetük. Hiszen már egy 10 perces kosárlabdamérkőzés alatt is rendkívül megizzadhatnak a sportolók, a 45 perces foci-játékidőt nem is említve. Így pedig a megfelelő légáramlás és hűtés/fűtés segít abban, hogy a mérkőzések előtt, közben és után is kényelmesen készülhessenek a sportolók.

Higiénia és zuhanyzási lehetőség

Az egészségügyi szempontok miatt elengedhetetlen, hogy az öltözőben legyen zuhanyzási lehetőség, valamint rendelkezzen mosdókkal és kézmosókkal is. Ezek segítenek megelőzni a fertőzéseket és a meccsek után is frissen tarthatják magukat a résztvevők. Már a kisebb, nem élsport során használt termek esetén is alapfelszereltségnek számít a vizesblokk, így szinte mindegyik esetében van lehetőségük használni azt a játékosoknak.

Biztonság és hozzáférhetőség

Az öltözőkben a biztonság kiemelten fontos. A megfelelő világítás, a kamerarendszer és a különböző tűzvédelmi intézkedések is segíthetnek megelőzni a baleseteket és a lopásokat. Emellett arra is érdemes figyelni, hogy a helyiségek könnyen megközelíthetők legyenek mind a játékosok, mind a csapatot támogató személyzet számára. Ha a tervezés során egy extra teakonyhát is megálmodtunk az öltözőhöz, fontos, hogy az mind a két csapat számára elérhető közelségben legyen.

Egy jól megtervezett sportöltöző sokkal több, mint egy egyszerű szoba. A kényelem, az egészség és a funkcionalitás mindenek felett áll és a fent említett 7 tényező figyelembevétele kulcsfontosságú a sportolók teljesítménye és jóléte szempontjából. Egy olyan helyiség kialakítása, amely megfelel ezeknek a tényezőknek, hozzájárulhat a csapatok sikeréhez és a játékosok jobb teljesítményéhez a meccsek és más sportesemények során. Ne feledkezzünk meg arról, hogy az öltözőknek olyan helyeknek kell lenniük, ahol a sportolók motiváltak lehetnek, ugyanakkor kényelmesen készülhetnek fel a mérkőzésekre, amihez a kanapék és a teakonyha is hozzásegíthet.

Forrás: 123rf.com
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához