Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Tavaszi felfázás: így előzhetjük meg

uz ek 4

Bár a köznyelvben felfázásnak nevezett hólyaghurutot nem közvetlenül a hideg, hanem a baktériumok elszaporodása okozza, a változékony tavaszi időben mégis jobban ki vagyunk téve a felfázás veszélyének. Elmagyarázzuk, miért.

Mi okozza a kellemetlen felfázást?

Annak, hogy a felfázás elsősorban a nőket érinti, anatómiai oka van. Ugyanis a húgycsőnyíláshoz nagyon közel helyezkedik el a hüvelybemenet és a végbélnyílás, ezért az ott tanyázó bélbaktériumok könnyedén a húgycsőbe kerülhetnek. A rövid és egyenes húgycsövön a kórokozóknak nem nehéz eljutniuk a húgyhólyagig. A hólyaghurutot nem direkt a hideg okozza, tavasszal mégis könnyebben felfázhatunk. Télen a szervezetünk feléli a tartalékait, ezért kora tavasszal gyengébb lehet az immunrendszerünk. Mindemellett a vissza-visszatérő hideg időjárás és a nem megfelelő öltözet is felfázáshoz vezethet. Az idő is csalóka lehet, hiszen előfordulhat, hogy a napsütés ellenére hideg van, mi pedig, bízva a kellemes időjárásban, könnyedebb öltözéket választunk, vászoncipőre cseréljük a téli lábbelit, és túl hamar vesszük elő a lengébb, tavaszias ruhadarabjainkat.

Mit tehetünk, hogy elkerüljük a felfázást?

Miközben az alacsony hőmérséklet és a nem megfelelő öltözet miatt lehűl az alhasi tájék, ezzel párhuzamosan csökken a húgyhólyag védekezőképessége. A hideg miatt összehúzódnak a kapillárisok, ezáltal gyengül a szerv vérkeringése, így pedig könnyen alulmaradhat a baktériumok támadásaival szemben. Elég csak pár percre leülni a hideg kőre, vagy olyan pólót felvenni, amelyből kint van a derekunk, és máris megtörténik a baj. Fokozottan ügyelni kell arra is, hogy sportolás után ne átnedvesedett ruhában távozzunk az edzőteremből, az uszodahasználatot követően pedig ne vizesen menjünk ki a levegőre.

Kit veszélyeztet a felfázás?

Kétféle nő létezik. Az egyik megtapasztalta már a felfázás kellemetlenségeit, a másik majd még meg fogja. Nem kell ugyanis sem lenge ruházat, sem pedig legyengült immunrendszer ahhoz, hogy kialakuljon a hólyaghurutként vagy cisztitiszként emlegetett probléma. A felfázás ugyan nem nemi betegség, mégis összefüggésben lehet a szexszel. Az aktus során ugyanis a végbéltől a húgycsőhöz kerülő baktériumok – mint például a bélből származó E. coli baktérium – a húgyhólyag felé masszírozódnak, és oda bejutva gyors szaporodásnak indulnak. Ezért az E. coli a hólyaghurut leggyakoribb kórokozója.

Tényleg fel lehet fázni a szappantól?

Ha meg akarjuk előzni a felfázást, érdemes szem előtt tartani, hogy a hüvely természetes baktériumflóra-egyensúlyának a zavara is nagyban befolyásolhatja a megbetegedés valószínűségét. Akár a túlzásba vitt hüvelyöblítéstől, a szappanhasználattól vagy éppen a méhen belüli fogamzásgátló eszközök használatától is kialakulhat. Ezek ugyanis mind-mind felboríthatják a hüvely természetes egyensúlyát, és a hüvelyben elszaporodó kórokozók a hólyagba jutva fertőzést okozhatnak. A cukorbetegség és a menopauza is hajlamosít a hólyaghurutra, az előbbi a gyengült immunrendszer és a vizelet szőlőcukortartalma, az utóbbi pedig a hormonális változások, az ösztrogénhiány és a Lactobacillusok számának csökkenése miatt.

Forrás: Phytotec Hungária
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához