Ezeket látta már?

Hirdetés

Változókori pszichés tünetek: így enyhíthetők hormonmentesen (x)

shutterstock 1018669711

A változókor zavaró, mások számára is szembetűnő testi panaszokkal jár, amelyek mellett sok esetben lelki nehézségekkel is meg kell küzdeniük az érintetteknek. Nemcsak hormonpótlással csillapíthatjuk a panaszokat, hanem a gyógynövények is segíthetnek.

Így hat a pszichénkre a csökkent ösztrogénszint

A változókor tüneteiről leggyakrabban a hőhullámok vagy a testsúlynövekedés jut az eszünkbe, holott a jelentős hormonális átalakulással járó életszakaszban tapasztalható pszichés panaszok is igen megterhelők lehetnek. A petefészkek működésének hanyatlása, majd leállása miatt fokozatosan megszűnik az ösztrogén termelődése. Ez a hormon egyebek mellett a boldogsághormonnak is nevezett szerotonin termelését is befolyásolja. A csökkenő szerotoninszint a hangulat romlását okozhatja. Mutatjuk, melyek a leggyakoribb változókori lelki panaszok.

Depressziós hangulat

Statisztikai adatok igazolják, hogy a nőknél magasabb a depresszióval küzdők aránya, és ez változókorban még emelkedik. A hormonális változással járó életszakaszokra egyébként is jellemző lehet a hangulati labilitás, amelyet nehezíthet annak az elfogadása, hogy „már nem vagyunk a régiek”. A depressziós hangulat nem keverendő össze a depresszióval, amely súlyos hangulatzavar, de az időszakos, látszólag ok nélkül való lehangoltság is megterhelő lehet az érintetteknek és a környezetüknek.

Belső feszültség, nyugtalanság, ingerlékenység

A változókori hormonális változások miatt többször érezhetjük magunkat indokolatlanul feszültnek, stresszesnek. Ráadásul ebben az életszakaszban több normatív krízissel is szembe kell néznünk: gyermekeink kirepülése vagy kamaszkorba lépése még nagyobb kihívásnak tűnhet, ha eleve magasabb a hormonális változások miatt a stressz-szintünk.

Csökkent koncentrálókészség

A menopauzális agyi köd a vérzés elmaradása körüli időszakban tapasztalt felfogásbeli zavarok összessége, ami leggyakrabban memória- és figyelemzavarként mutatkozik meg: például nehezen találjuk a szavakat, könnyen elterelődik a figyelmünk, elfelejtjük, miért kezdtünk bele egy bizonyos feladatba, esetleg nehezen váltunk a feladatok között. A jelenség oka, hogy az ösztrogén hatással van az agyi véráramlásra és az idegek működésére, és hormonhiányos állapotban ideiglenesen romolhat az emlékezőképesség. Az úgynevezett agyi köd nemcsak a menopauza, hanem például a terhesség és szoptatás során vagy akár posztcovid tünetként is jelentkezhet. Nehézsége, hogy az érintettek nem tudják, hogy nem valamely komolyabb kognitív betegség kezdetéről van szó, ami felerősítheti a depressziós vagy szorongásos panaszaikat.

Szorongásos panaszok

A szorongás a stresszhelyzetre adott egyik lehetséges válasz, amely nem szükségszerűen rossz. Ha azonban eluralkodik rajtunk, és az életünk minden területére átterjed, sok szenvedést okozhat. A mindennapokat nyomasztó nyugtalanságérzetnek nincs azonosítható külső oka. Amikor szorongunk, tehetetlennek érezzük magunkat, félünk, és úgy véljük, semmilyen befolyásunk nincs arra, ami történik velünk. Van, aki szerint az állandó szorongás a klimax legzavaróbb tünete.

Remifemin Plus: a borús napokon is segít „a lélek napsugara”

Ha megvisel minket a változókor, akkor se keseredjünk el, ugyanis nagyon sok lehetőségünk van arra, hogy javítsunk a helyzetünkön. A rendszeres testmozgás általánosan javítja a hangulatot, és a gyógynövényeket is segítségül hívhatjuk a panaszaink enyhítésében. A változókori tünetek kezelésében az egyik legnépszerűbb gyógynövény a Cimicifuga racemosa (magyarul poloskavész), amelynek kivonata hatásosan enyhíti a változókor testi panaszait: a hőhullámokat, valamint az éjszakai izzadást. Ezt a kivonatot tartalmazza a Remifemin Plus tabletta.

A gyógyszer másik hatóanyaga, a lélek napsugaraként is ismert orbáncfű kivonata pedig kifejezetten a lelki tüneteket mérsékli. A 120 darabos kiszerelésben is kapható Remifemin Plus napi adagja a tünetek erőssége szerint 2x1, vagy akár 2x2 tabletta is lehet, és a gyógyszer hosszú távon is alkalmazható.

kockazatokrol22
Forrás: Phytotec Hungária
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához