Ezeket látta már?

A termények tápértékét is veszélyezteti a növekvő légköri szén-dioxid

Szépségápolás
2014. május 12. 11:01
Módosítva: 2015. november 04. 13:49

A mezőgazdasági termények tápértékét is veszélyezteti a légkör szén-dioxid-tartalmának növekedése egy új nemzetközi kutatás szerint.

Kísérletekkel mutatták ki, hogy a rizs és a búza cink-, vas- és fehérjetartalma akár 10 százalékkal is csökkenhet 2050-re, ez pedig hátrányosan befolyásolhatja emberek millióinak az egészségét.

buzamagok-d000015A684028b2a1642

Forrás: EgészségKalauz


A légkör megnövekedett szén-dioxid-tartalma befolyásolhatja a termés tápanyag-összetételét. A kutatók két évtizede igyekeznek nagy léptékű kísérleti modelleket kidolgozni, hogy a hatást pontosan megvizsgálhassák.

Most egy nemzetközi kutatócsoportnak sikerült globális elemzést végeznie japán, ausztrál és amerikai kísérletek alapján. Szabad mezőkön termesztettek 41 különböző gabona- és hüvelyesfélét. A szén-dioxid szintje olyan volt, mint amilyet a 21. század közepére jósolnak.

"Feltehető, hogy a klímaváltozás dokumentált veszélyei közül ez fenyegeti leginkább az egészséget" - idézte a BBC hírportálja Samuel Myerst, a Harvard Egyetem Közegészségügyi Karának munkatársát, a Nature című tudományos lapban megjelent tanulmány vezető szerzőjét.

A búza és a rozs cink-, vas- és fehérjetartalma, a szójabab és a takarmányborsó cink- és vastartalma jelentősen csökkent a kutató szerint. Becsléseik alapján ez az akár tízszázalékos visszaesés a világon sok millió ember egészségét veszélyeztetheti.

A világ népességének körülbelül egyharmada jelenleg is vas- és cinkhiánytól szenved. Ezekből a gabonafélékből és hüvelyesekből csaknem kétmilliárd ember jut a vas és a cink legalább 70 százalékához, tehát a tápanyagtartalom csökkenése azért aggasztó, mivel tovább növelheti a hiányt - tette hozzá Myers.

"Nem jó megoldás, ha kevesebb tápanyagot több evéssel pótolják, mert napi 5-10 százalékkal több kalória hónapok alatt elhízáshoz, majd emésztőrendszeri betegségekhez vezethet" - vélte a kutató.

Egyes termények, például a rizs különböző fajtái igen eltérően reagáltak a szén-dioxidra, tehát van remény, hogy kialakíthatók olyan változatok, amelyek kevésbé érzékenyek a szén-dioxidra, így nem veszítenek tápanyagtartalmukból.

A szén-dioxid tápanyagcsökkentő hatása újabb csapást jelent a világ élelemtermelésére. Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) legutóbbi jelentése szerint a mezőgazdasági termelés megszenvedi az emelkedő átlaghőmérséklet is: a kukorica, a búza és a rizs termelése csökkenni fog az évszázad folyamán.

(http://www.bbc.com/news/science-environment-27308720)

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: MTI
# egészség

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés