A fokozott bélgázképződés, más néven flatulentia, egy gyakori emésztőrendszeri jelenség, amely során a belekben a szokásosnál több gáz halmozódik fel. Ez kellemetlen hasi feszüléssel, puffadással és gyakori szellentéssel járhat. A bélgázok főként nitrogénből, oxigénből, szén-dioxidból, hidrogénből és metánból állnak, amelyeket az emésztés és a bélbaktériumok tevékenysége termel.
A gáztermelő ételek fogyasztása mellett, a túlzott levegőnyelés is bélgázosodáshoz vezet. A gyors evés, vagy az étkezés közbeni beszéd is túlzott gázosodáshoz vezethet. Ugyanígy a túl sok stressz is.
Mindenkinek található valamennyi bélgáz a bélcsatornájában - ez az emésztés normális része. Hippokratész szerint a szellentés szükséges az egészséghez, Claudius római császár pedig rendeletben biztosította mindenki számára, hogy bármikor szükségét érzi, megszabadulhat a gázoktól.
Igen, napi 10-20 szellentés normálisnak tekinthető, de ha ez jelentősen meghaladja ezt a számot, és kellemetlenséget okoz, érdemes utánajárni az étrendi vagy emésztési okoknak.
Érdemes étkezési naplót vezetni, és figyelni, mely ételek váltanak ki panaszokat. Ha azonosít egy problémás ételt, annak kerülése segíthet. Bizonyos emésztőenzimek vagy probiotikumok szedése is enyhítheti a tüneteket.
Ha a fokozott gázképződéshez tartós hasi fájdalom, súlyvesztés, véres széklet, hasmenés vagy más szokatlan tünet társul, mindenképpen forduljon orvoshoz.
Igen, a borsmenta- és édesköménytea, a rendszeres testmozgás, a lassú étkezés és a megfelelő folyadékbevitel mind segíthet csökkenteni a gázképződést.
Az egyensúlyban tartott étrend, a megfelelő rostbevitel, a stressz csökkentése és a rendszeres mozgás mind hozzájárulhat a gázképződés csökkentéséhez. Ha visszatérő problémája van, érdemes szakember tanácsát kérni.
Felhasznált források:
A nagymamák titka működik: ez az 5 növény természetesen rendezi az emésztést.
A fokozott bélgázképződés, más néven flatulentia, egy gyakori emésztőrendszeri jelenség, amely során a belekben a szokásosnál több gáz halmozódik fel. Ez kellemetlen hasi feszüléssel, puffadással és gyakori szellentéssel járhat. A bélgázok főként nitrogénből, oxigénből, szén-dioxidból, hidrogénből és metánból állnak, amelyeket az emésztés és a bélbaktériumok tevékenysége termel.
Vannak napok, amikor étkezés nélkül is, szinte folyamatosan termelődik a bélgáz, és legtöbb esetben erős, szúrós szagú is.
A tejcukor (laktóz) kémiailag a cukrok családjába tartozó vegyület, mely a tejben és a tejtermékekben található. Tejcukor túlérzékenység fordul elő olyan embereknél, akik emésztési problémáktól szenvednek, ha tejet vagy tejtermékeket fogyasztanak. Ez a jelenség gyakrabban fordul elő az ázsiai népességnél.