A bélgázok a gyomor-bélrendszerben képződő gázok összessége, amelyeket a szervezet vagy a szájon át (böfögés formájában), vagy a végbélen keresztül (szellentés formájában) távolít el. A bélgázok képződése teljesen természetes élettani folyamat, amely az emésztési és fermentációs folyamatok során alakul ki.
A bélgázok főként az alábbi gázok keverékéből állnak:
A gázok aránya egyénenként és étrendtől függően eltérő lehet. A metánt termelő emberek széklete általában könnyebben lebeg a víz felszínén.
A bélgázok képződése több forrásból származhat:
Bár a bélgázok természetesek, egyes esetekben kellemetlenséget okozhatnak:
Ha a gázképződés hirtelen megnő, vagy súlyos hasi fájdalom, fogyás, hasmenés, székrekedés is társul hozzá, orvosi kivizsgálás javasolt.
Bélgázok az összefoglaló neve annak a bélcsőben előforduló gázelegynek, amely részben az egyén által lenyelt levegőből, részben a véráramból, részben az emésztési és bakteriális erjedési, továbbá rothadási és egyéb anyagok átalakításának folyamataiból képződik.
Igen, az emberek átlagosan napi 10-20 alkalommal szellentenek. Ha a gyakoriság jelentősen megnő és kellemetlenséget okoz, érdemes az étrendet és az emésztési szokásokat átgondolni.
A bélbaktériumok egyes szénhidrátokat (pl. rostok, tejcukor, fruktóz) erjesztenek, és közben gázokat termelnek. A hüvelyesek, káposztafélék, hagymafélék és tejtermékek különösen hajlamosak erre.
Kerülje a puffasztó ételeket, étkezzen lassan, igyon elegendő vizet, és próbáljon probiotikumokat szedni. A rendszeres testmozgás és a gyomor-bélrendszert támogató gyógyszerek is segíthetnek.
A kellemetlen szag főként a kénhidrogének (pl. hidrogén-szulfid) jelenlétéből adódik, amelyeket a vastagbél baktériumai állítanak elő fehérjék lebontásakor. A húsban és kénben gazdag ételek (pl. tojás, hagymafélék) fokozhatják a szagot.
Ha a bélgázokhoz tartós puffadás, hasi fájdalom, hirtelen fogyás, véres széklet, vagy krónikus hasmenés-székrekedés társul, mielőbbi orvosi kivizsgálás javasolt.
Felhasznált források:
A puffadás hátterében állhat ételintolerancia, túl gyors evés, stressz vagy hormonális probléma, de a leggyakoribb ok egyszerűen az, hogy bizonyos ételek nehezebben emésztődnek.
A bélgázok a gyomor-bélrendszerben képződő gázok összessége, amelyeket a szervezet vagy a szájon át (böfögés formájában), vagy a végbélen keresztül (szellentés formájában) távolít el. A bélgázok képződése teljesen természetes élettani folyamat, amely az emésztési és fermentációs folyamatok során alakul ki.
A puffadás az emésztőrendszeri problémák között az egyik leggyakrabban jelentkező panasz.
Vannak napok, amikor étkezés nélkül is, szinte folyamatosan termelődik a bélgáz, és legtöbb esetben erős, szúrós szagú is.