Ezeket látta már?

Laktózérzékenység, biztos diagnózis?

Orvos válaszol
2011. május 19. 16:44
Módosítva: 2015. november 04. 13:49

Kérdés: Tisztelt Doktornő/Úr!

Nagyon szerettem a tejet, éveken át fogyasztottam majdnem minden nap. Aztán egyre gyakrabban éreztem magam rosszul, levertség, hányinger, iszonyatosan erős fejfájás, hidegrázás. Kitapasztaltam, hogy a tej elfogyasztása után jelentkezik általában órák múlva. Olvasgattam a laktóz érzékenységről, de a leggyakoribb tünetnek a hasfájást, hasmenést említik. Nekem ez nincs, viszont olyan szinten lüktet a fejem, annyira fáj, ráz a hideg közben, hogy semmire sem vagyok képes olyankor, csak fekszem. Érdekes, a 20%-os tejföltöl semmi bajom, a 12%-ostól beteg vagyok. A túrótól is nagyon beteg vagyok. A jégkrémek nem okoznak semmi problémát és a trapista sajt sem, más sajt ( pl. tubusos vagy kocka) szintén lever. Mi lehet ez? Ha tejcukor érzékenység, akkor a tejföltől és trapistától vagy jégkrémektől miért nincs bajom?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel :

Válasz:

Feltehetően már több helyen utánaolvasott a laktóz-érzékenységnek, így ezt csak igen röviden foglaljuk össze.

A lényeg: bármikor kialakulhat, tehát felnőttkorban is, a szervezet nem képes (laktáz enzim hiánya, vagy csökkent jelenléte miatt) lebontani a tej/termékekben lévő laktóz cukorszármazékot. A belekben maradó laktóz kellemetlen tüneteket produkál, ezek főként hasmenésben csúcsosodnak ki, de egyéb problémákat is okozhat.

Maga a laktózérzékenység lehet genetikus, tehát veleszületett probléma, és környezeti faktorok is előidézhetik.

Az élelmiszerekkel kapcsolatosan:

első szabály: mindig el kell olvasni a címkét - a laktóztartalma illetően!

Legcélszerűbb a laktóztartalmú élelmiszerek kerülése, a kalciumfogyasztás szabályozása.

Az egyes termékek laktóztartalmáról:

Alacsony zsírtartalmú joghurt: 240 ml-ben 5 g

Csökkentett zsírtartalmú tej: 240 ml-ben 11 g

Svájci sajtok: 28 g-ban 1 g

Fagylaltok, jégkrémek: 120 ml-ben 6 g

Túrófélék: 120 ml-ben 2–3 g

Természetesen a gyártók, a gyártási eljárások közötti különbségek okozhatnak olyan érdekes észlelést is, mint amit Ön írt le a különböző tejföl-készítményeket illetően.

Azért is lenne célszerű kerülni a magas laktóztartalmú élelmiszereket egy időre, hogy megfigyelje, ezek a "nem annyira jellemző" tünetek megszűnnek-e.

Célszerű, és javasoljuk is, a gasztroenterológus szakorvos felkeresését, a pontos diagnózist illetően.

Jó egészséget kívánok!

üdvözlettel:

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# Gasztroenterológia

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés