Ezeket látta már?

Berepült beszéd közben egy méh a politikus szájába, ezt érezte

méh, méh lenyelése, politikus, csípés

A furcsa balesetről videó is készült.

Doug Ford, Ontario tartomány miniszterelnöke éppen az egészségügyi ellátás privatizálásáról tartott sajtótájékoztatót, amikor egy méh megzavarta a beszédét. Az esetről videófelvétel is készült, ezen látszik, ahogy a rovar először az arca körül mozgolódott, majd egyszer csak berepült a szájába – számolt be a New York Post, amit az Index szúrt ki.

A politikus ezután hátralépett a mikrofontól, és a szájából megpróbálta kiszedni a méhet.

Szent Isten, most nyeltem le egy méhet – mondta az 57 éves politikus, aki ezután vízért nyúlt, majd megjegyezte, hogy az esetről készített videó biztosan nagy port fog kavarni. A politikus nem sokkal később úgy fogalmazott, hogy már a gyomrában érzi, hogyan mozog a rovar.

Mit tegyen, ha méhcsípés után rosszul érzi magát?

  1. A tünetek észlelésekor hívjunk mentőt vagy orvost. Kizárólag szakszerű segítség képes megelőzni az életveszélyes tünetek kialakulását, illetve megfelelően ellátni a beteget. Amíg megérkezik a segítség, maradjunk a beteg mellett, de ne itassuk, vagy kínáljuk semmivel.
  2. Ne adjunk neki kalciumot sem, nem fog segíteni a duzzanat, viszketés csillapításában. Épp ellenkezőleg, hatására tovább csökken a beteg vérnyomása, így még rosszabb állapotba kerülhet.
  3. Antihisztamin és szteroid készítményeket se adjunk a helyszínen, mert hatásuk kialakulásához az a néhány perc, ami alatt az érintett személy sorsa eldőlhet, kevés.

Az anafilaxia kezelésében a hatékony gyógyszeres beavatkozás első, sokszor egyetlen lehetősége: amennyiben elérhető, adrenalin azonnali adása, még akkor is, ha a teljes tüneti spektrum (még) nem alakult ki. Ez segít megakadályozni a tünetek súlyosbodását, de nem helyettesíti a beteg orvosi ellátását, mentőt tehát ez esetben is hívni kell, hogy a beteget mielőbb sürgősségi ellátásba juttassa.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: index
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához