Ezeket látta már?

A válogatós gyerek allergiás lesz!

Betegségek
2011. november 28. 13:32
Módosítva: 2015. november 04. 13:49

Aki hagyja, hogy a gyereke finnyáskodjon, az hajlamosabbá teheti őt arra, hogy később allergiája alakuljon ki - ennek járnak utána brit és amerikai kutatók.

Az anyáknak azt tanácsolják, óvják gyermekeiket azzal, hogy bizonyos ételeket ne fogyasszanak a terhesség és a szoptatás alatt, hogy ne alakulhassanak ki a potenciális veszélyt jelentő allergiás reakciók. Manapság azonban már egyre többen vélik úgy, hogy az allergiát úgy lehet legegyszerűbben elkerülni, ha elébe mennek a problémának, és már kicsi korban megismertetik az allergéneket a gyermekkel.

mogyoro-d000000EB0e6e6f03b66a

Forrás: EgészségKalauz


Három nagyobb kutatás is zajlik a Londoni Royal College, a Cambridge Egyetem és a Duke Egyetem berkeiben, hogy egyszer és mindenkorra meghatározzák, mi a legjobb módszer az allergiás reakciók megelőzésére.

Londonból Gideon Lac professzor elmondta, hogy egész mostanáig azt tanácsolták a kismamáknak, hat hónapos korig ne adjanak anyatejen kívül semmi mást a kicsiknek, 2-3 éves korukig pedig ne iktassák be az allergéneket. A módszer mögötti koncepció az, hogy egyfajta immunológiai vattába csomagolják a gyereket az allergiás reakciót esetleg kiváltó fehérjék ellen. "Elképzelhető, hogy ezzel pont az ellentétes eredményt értük el" – fejtette ki a Nature című folyóiratnak.

2008-ban Lack professzor társszerzőként működött közre egy kutatásban, mely ennek pont az ellenkezőjét javasolta. Kimutatták, hogy a Nagy-Britanniában élő zsidó származású gyerekek körében tízszer annyi a mogyoróallergiás, mint azok közt, akik Izraelben élnek, és több olyan ételt fogyasztanak, melyben ez az olajos mag megtalálható. A rákövetkező évben az Egészségügyi Minisztérium felülvizsgálta az allergiával kapcsolatos irányelveit, hogy tisztázzák: nincs elég bizonyíték arra, hogy bármilyen előnnyel járnának az anya és csecsemője számára előírt étrendi megszorítások.

Lack professzor másik két egyetemmel közösen végzett mogyoróallergia-kutatása megmutathatja, hogy ha kevés, de egyre növekvő mennyiségű mogyorót adnak a kisgyereknek, azzal elérhető-e a tolerancia. 2006-ban 640 csecsemőt kezdtek nyomon követni. A résztvevők felét az ételallergiára kiemelten hajlamos kockázati csoportba sorolták. Kíváncsiak voltak arra, hogy ha egész kis mennyiségben érintkeznek az allergénnel az első életévekben, kifejlődik-e a reakció.

Egy korábbi, Cambridge-ben végzett vizsgálatból kiderült, hogy ha az allergiás gyerekek 30 héten át naponta kapnak kis mennyiségű mogyorólisztet, akkor biztonságos szintre emelhető a toleranciájuk. A csoport nagy része akár 32 szemet is megehetett a termésből a kísérlet végére. Az allergiával kapcsolatos kutatások azonban általában kis létszámú csoportot követnek nyomon, rövid ideig, ezért még mindig nincs sziklaszilárd bizonyíték arra, hogy a deszenzibilizáció csak átmeneti, vagy végleges.

Hugh Sampson, a Mount Sinai Orvosi Egyetem ételallergia intézetéből így összegezte: "A legfontosabb, hogy az anyáknak ne legyen lelkifurdalásuk az étrendjükkel kapcsolatban, mert jelenleg egyáltalán nem tudjuk a helyes megoldást."

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: Medipress
# allergia # diéta

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés