Ezeket látta már?

A szakértő a keresztallergiákról

2011.08.15. Módosítva: 2016.02.25.

Dr. Kósa Lajos allergológus beszélt a keresztallergiáról a Csak Csajok műsorában. A keresztallergia abból következik, hogy a szervezet rosszul ismeri fel a keresztallergiát okozó anyag fehérje részletét, úgymond összekeveri a valódi allergénnel.

Ezért fordulhat elő, hogy aki például a parlagfűre allergiás, az a dinnye elfogyasztása után is hasonló allergiás tüneteket tapasztal. A leggyakoribb a pollen-étel keresztreakció, melynek tüneteit leginkább a szájüregben érezhetik az allergiások.

A szakértő a keresztallergiákról

Tünetek lehetnek: szájüregben előforduló kellemetlen viszketés, ajakduzzanat, nyelvduzzanat, garatvizenyő, gyomor-bélrendszeri panaszok, olykor anafilaxia. A tünetek előfordulási helye miatt ezt gyakran orális allergia szindrómának is nevezik.

Mire lehet keresztallergiája

- a parlagfűre allergiásnak: dinnye (ez a leggyakoribb), paradicsom, uborka

- a nyírfára allergiásnak: diófélék, mogyoró, alma, körte, szilva, meggy, cseresznye, barack

- a latexra allergiásnak: banán, citrusfélék, spenót

- a diófélére allergiásnak: mogyoró, mák, búza, rozs

- fekete ürömre allergiásnak: paprika, paradicsom, dinnye, uborka, kamilla, napraforgó, bazsalikom, oregáno

- poratkára allergiásnak: rákfélék

A keresztallergia nem túl gyakori, de igen zavaró jelenség, kb. az allergiások 10%-át érinti. A keresztallergiát általában tapasztalati úton lehet felfedezni és ha fellép, praktikus az allergiaszezonban kerülni az adott zöldséget-gyümölcsöt, növényt, szezonon kívül azonban általában nem okoz gondot. Ezért van az, hogy sokszor a parlagfűre allergiás teljesen nyugodtan ehet télen dinnyét.

Az immunterápia, akupunktúrás gyógymódok és allergia gyógyszerek segíthetnek az allergia leküzdésében. Általában az eredeti allergia megszűnésekor megszűnik a keresztallergia is.

Forrás: Napidoktor