Ezeket látta már?

Okozhat allergiát a szúnyogcsípés gyerekeknél? Ezt mondja a gyermekgyógyász

szúnyogcsípés, allergia, viszketés, bőrduzzanat, bőrtünetek

A gyerekek bőre érzékenyebben, erős duzzanatokkal, viszketéssel reagálhat a szúnyogcsípésre.

Gyerekeknél a szúnyogcsípés miatt megjelenő duzzanat lehet a felnőtteknél kialakuló tünetekhez képest jóval nagyobb, erős viszketés is jelentkezhet, ezért sokan allergiás reakciót sejtenek az ijesztő bőrtünetek mögött. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy okozhat-e a szúnyogcsípés allergiát gyerekeknél.

Gyerekeknél intenzívebb tüneteket okoz

A gyerekek bőre érzékenyebb, emellett az egyéni érzékenység is befolyásolja, hogy kinél milyen tüneteket okoz a szúnyogcsípés. Ugyanaz a szúnyog csípése kiváthat az egyik gyermeknél apró kiütést, a másiknál pedig nagy duzzanattal járó, erősen viszkető csípést is.

Dr. Balogh Ádám azonban elmondta, hogy a csípések helyén akár 3-5 cm-es vörös duzzanat is megjelenhet, amely több napon át is megmarad. Az ijesztő tünetek ellenére a szúnyogokkal kapcsolatban valódi allergiás reakció azonban egyelőre nem bizonyított. Hozzátette, hogy egyes csípések esetében erősebb reakció nemcsak gyerekeknél, hanem a hazánkban megjelenő újabb szúnyogfajok miatt már felnőtteknél is jelentkezhet.

Biztosan szúnyogcsípés?

A nyári hónapokban nemcsak a szúnyogok, hanem például a hangya, kullancs, a darázs és a méh is csípéseket okozhat. Ezek közül a darázs és a méh esetében tudjuk, hogy valóban allergiát okozhatnak. Az allergiás reakció ez esetben lehet akár súlyos, életveszélyes is. A rovarméreg allergia azonban nem feltétlenül egyből a legsúlyosabb tünet, az anafilaxia formájában jelentkezik. Előre jelezheti, ha a darázs vagy a méh csípése a korábbiakkal ellentétben erősebb tüneteket okoz, nagyobb kiterjedésű a duzzanat és több napon át is megmarad.

Az intenzívebb tünetek figyelmeztethetnek allergiára, ezért nagyon fontos tudni, hogy mi csípte meg a gyermeket, hogy annak megfelelően tudjuk kezelni. Mert amíg az egyéb csípések esetében elegendő az érintett terület hűtése, antihisztamin tartalmú, gyulladáscsökkentő, hűsítő krémmel ápolása, addig a méh- vagy darázsméreg allergia esetén a csípést követően azonnal adrenalin-autoinjektort kell használni az életveszélyes anafilaxia megelőzésére.

Mivel a szúnyogcsípés esetében valódi allergia eddig nem ismert, ezért jelenleg allergiavizsgálat sem áll rendelkezésre, amivel ezt vizsgálni lehetne. A méh- vagy darázscsípés allergia azonban vérvétellel igazolható. Javasolt a vizsgálat elvégzése, ha 10cm-nél nagyobb a csípés után jelentkező duzzanat átmérője és az legalább 24 órán át megmarad, de előfordulhat, hogy 3-10 napon át is tart.

Ez is érdekelheti:

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mitől viszkethet a bőr? Ezek a betegségek állhatnak mögötte

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#rovar

Forrás: Budai Allergiaközpont