Ezeket látta már?

Hányingerem van, fáj a gyomrom evés után - negatív lett a cöliákia tesztem, lehetek mégis gluténérzékeny? Az orvos válaszol

gluténérzékenység, cöliákia, hasfájás, hányinger

Már bármit megtennék, hogy elmúljanak a tünetek.

A Vakcinainfós orvosokhoz érkezett egy kérdés egy betegtől, aki arról kérdezett, hogy lehet-e gluténérzékeny a tünetei alapján, negatív teszt ellenére:

Az olvasó kérdése:

"Tisztelt Orvosok!

A véleményüket szeretném kikérni, illetve több kérdésem is lenne. 24 éves nő vagyok, refluxom van. Tartós protonpumpa gátló szedése után kellett mennem gyomortükrözésre, ahol a szövettan eredménye felvetette a cöliákia gyanúját. Voltam szerológiai glutén vizsgálaton, az negatív lett, de el kellett mennem genetikai cöliákia vizsgálatra, illetve TSH, T3, T4-et megnézetni. A pajzsmirigy értékei mind referencia értéken belül vannak, a genetikai vizsgálat eredményét még várom. Először is erdekelne, hogy miért volt indokolt a pajzsmirigy vizsgálat?

Nemrég diétáztam, mert fogyni szerettem volna, és nem ettem semmi fehér lisztből készült terméket, tésztát stb, és amíg ezt tartottam, szinte teljesen megszűnt minden panaszom. Önök szerint ez valóban lehet gluténérzékenység?

A gasztroenterologus akihez járok, azt mondta, hogy lehet valami non-cöliákiás gluténszenzitivitás is, ha negativ lenne minden teszt, de az hogy derül ki? Ha ez a genetikai vizsgálat pozitív lesz, akkor máris el kell kezdenem gluténmentes diétát tartani? Vagy ha negatív lesz, akkor is Önök szerint mit kellene tegyek amíg el nem tudok menni az orvoshoz, kezdjek diétázni? (2 hét múlva van időpontom az orvoshoz, de elvileg hétfőn már lesz eredményem, emiatt kérdezem). Ha nem gluténérzékenység lesz, akkor mi jöhet még szóba?

Már bármit megtennék, hogy elmúljanak a tünetek. Noacid elmulasztja az égő érzést de a bufogest és a szorító érzést nem.

Alapvetően intoleranciám van a zabra, rozsra, árpára is, ezektől hasmenésem van.

Tüneteim: égő érzés a nyelőcsőben, minden étkezés után folyamatos büfögés, ami gyakran nem akar kijönni, ezáltal fojtó, szorító, fulladás érzésem van, illetve puffadás, gyomorfájás, hányinger. (Ezek a tünetek elmúltak amíg nem ettem fehér lisztet, amint elkezdtem enni, visszatértek)

Előre is köszönöm a segítségüket, véleményüket!"

Az orvos válasza:

"Üdvözlöm! Ha a diétára jól reagál, akkor lehet nem coeliakias glutenszenzitivitas. Nem, a genetikai teszt negativitása kizárja a gluténérzékenységet, a pozitivitása viszont nem erősíti azt meg, amiatt gluténmentesen nem kell étkezni. A gluténmentes diéta mellett azonban lehet álnegatív az autoimmun vizsgálat."

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Reggel kicsi, este nagy has: a puffadás hormonális okai

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#puffadás

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához