Ezeket látta már?

Ilyenkor veszélyes a darázscsípés: sürgősen menjen orvoshoz, ha ezt tapasztalja!

darázscsípés, ellen, allergia, darázs

Allergia méh-és darázscsípésre? Erről ismerheti fel!

A méh vagy darázs által okozott csípés helyén kialakuló fájdalmas, piros duzzanat nagyon kellemetlen tud lenni, leggyakrabban azonban a kellemetlen érzésen kívül nem jár egészségügyi kockázattal. Fontos tudni viszont, hogy ha a rovarcsípést követő 2 napon belül a távolabb eső bőrfelületen kiütések jelennek meg, vagy légzési, keringési zavar és hasi panaszok jelentkeznek, orvoshoz kell fordulni, mert ezek allergiás reakciót jelezhetnek.

Mi az anafilaxiás sokk?

Anafilaxia, illetve komolyabb allergiás reakció akkor jelentkezik, ha a csípés után rövid időn belül (2-20 perc alatt) általános rosszullét lép fel. A tünetek az allergia súlyosságától függően a következőek lehetnek:

  • Enyhe panaszok: viszkető bőrpír és csalánkiütés a test teljes felületén, szénanáthához hasonló tünetek
  • Közepesen súlyos panaszok: asztmás nehézlégzés, hányás, hasmenés, vérnyomás esés, ödémás duzzanat az arcon (akkor is, ha a csípés nem ott történt)
  • Súlyos reakció: nehézlégzés, halálfélelem, ájulásérzés és eszméletvesztés. Az anafilaxiás sokk halálos is lehet!

Méh- és darázscsípés allergia esetén általános reakció a felnőttek nagyjából 3 százalékánál fordul elő, ezek nagyrészt enyhe vagy közepesen súlyos lefolyásúak. Azt, hogy kinél fog allergiás reakció fellépni, nem lehet megjósolni. Az általános allergiás reakciót mutató betegek többségénél az előző csípés alkalmával semmilyen tünet nem jelentkezett. A csípés után kialakuló nagy, vörös duzzanat sem jelenti feltétlenül azt, hogy a következő csípés általános rosszullétet okozna, ennek a valószínűsége ugyanis körülbelül 5 százalék.

Mindent tudni akar a rovarcsípésekről? Ide kattintva olvashat további cikkeket a témában.

Felnőtteknél egy ismételt csípés az esetek körülbelül 50 százalékában az előzőhöz hasonló súlyosságú reakciót váltott ki, de szerencsés esetben előfordulhat az is, hogy az ismételt csípés semmiféle reakciót nem vált ki, bár ez a spontán javulás inkább gyermekekre jellemző.

Ha a csípés utáni reakció általános (allergiás) tüneteket okozott, a kezelőorvos allergológiai vizsgálatra küldhet bennünket. Ez valójában vérvétel annak igazolására, hogy kimutatható-e a vérből a méreg ellen termelődő kóros immunglobulin, az IgE. Ha a vizsgálat eredménye negatív, bőrpróbát kell végezni az allergia igazolására. Ezzel a legtöbb esetben a diagnózis tisztázható.

A szájban vagy garatban előforduló csípés akkor is veszélyesebb lehet, ha nem alakul ki allergiás reakció. Az ott kialakuló duzzanat ugyanis elzárhatja a légutakat, és súlyos légzési nehézségeket okozhat.

Ez is érdekelheti:

Ilyen bogarak élhetnek a párnájában

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#rovarcsípés


Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához