Ezeket látta már?

Megcsípte a darázs? Ha ezt a 8 tünetet tapasztalja, azonnal menjen orvoshoz!

darázs

A darázscsípés nem feltétlen okoz gondot mindenkinél, de vannak bizonyos előjelek a csípés után, amikre nagyon fontos, hogy felfigyeljünk, és orvosi segítséget kérjünk!

Amikor egy rovar mérge kerül a szervezetbe, a test idegenként ismeri fel azt, és speciális ellenanyagokat termel ellene, ami különböző reakciókat vált ki az emberi szervezetben.

Milyen gyakran fordul elő?

A felnőttek 4%-ában, a gyermekek közel 1%-ában lehet rovarméreg-allergiával számolni. Fontos megkülönböztetni a két leggyakrabban előforduló hártyásszárnyú rovart, ami hazánkban az allergiával járó csípések nagy részét okozzák.

Milyen a darázs csípése?

Sárga-fekete csíkos potroha van, főként nyáron- késő őszig van jelen, főleg élelmiszerek közelében. Csípéskor nem hagyja benn a fullánkját, többször is csíphet.

Milyen a méh csípése?

A színe az aranysárgától a sötétbarnáig változik, a testük általában barnás szőrrel fedett, a potroh csíkozott. Tavasztól-tél elejéig, főleg méhkaptárak, rétek körül jelennek meg, a fullánkjuk legtöbbször a bőrben marad.

Hogyan alakul ki az allergia?

A méregben található fehérje-természetű anyagokkal, enzimekkel szemben, csípést követően specifikus IgE ellenanyagok termelődnek. Ezek az ellenanyagok váltják ki a későbbiekben az allergiás tüneteket.

Rovarcsípés tünetei:

Normális reakció:

  •  a csípés helyén viszkető, kissé fájdalmas csomó alakul ki, körülötte a bőr 2-10 cm-es területen vörös, duzzadt lehet. A tünet 1-2 nap alatt teljesen eltűnik.

Nagy lokális reakció:

  •  a csípés helyén 10 cm-nél nagyobb, vörös, fájdalmas duzzanat jelentkezik, ami 1 napnál tovább fennáll.

Szisztémás reakció:

A csípést követően gyorsan, 5-10 percen belül különböző súlyosságú tünetek jelentkezhetnek, testszerte, amik esetén orvoshoz kell fordulni:

  • bőrviszketés,
  • csalánkiütés,
  • bőrpír,
  • rossz közérzet,
  • gyengeség,
  • hányinger,
  • fulladásérzés,
  • nehézlégzés, súlyos esetben anafilaxiás sokk alakulhat ki.

Az allergia vizsgálata

Amennyiben egy korábbi csípés után a normálisnál nagyobb reakció jelentkezik, akkor javasolt allergia vizsgálat végzése. A vizsgálat vérvételből történik, amelyben a specifikus IgE ellenanyag kimutatását végezzük méh-és darázsméreggel szemben. Átfogó allergia vizsgálat (multiplex allergia teszt) az egyes allergének közötti összefüggéseket, az esetleges keresztallergiákat is feltárja.

Olvasson tovább! Méhcsípés és darázscsípés: ezért lehet veszélyes a rovarméreg allergia

Méh -és darázscsípés esetén a tünetek kezelése

Normális bőrreakció esetén szteroid tartalmú kenőcsök, antihisztamin alkalmazása gyorsan csökkenti a tüneteket. Nagy lokális reakció, vagy szisztémás tünetek esetén javasolt szakorvoshoz fordulni.

Forrás: Budai Allergiaközpont

Olvasta már?

Ilyen bogarak élhetnek a párnájában

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#rovarcsípés

Forrás: Budai Allergiaközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához