Ezeket látta már?

Darázscsípés, méhcsípés után ezek a krémek segíthetnek

darázscsípés, méhcsípés, ellen, kalcium

Mit tegyen, ha megcsípte a darázs vagy a méh, és ég, fáj a helye? Elmondjuk!

Régi berögződés, hogy sokan kalcium után nyúlnak darázscsípés, méhcsípés után, pedig akár tovább is ronthatják a helyzetet. Mielőtt kalciumot használna, olvassa el a szakemberek tanácsát!

Antihisztamint, szteroidot és mentolt tartalmazó krém is jó lehet a csípés helyére

"Sajnos még mindig sokan vallják azt a tévhitet, hogy darázs- vagy méhcsípés esetén kalciumot kell adni a csípés elszenvedőjének. A kalcium azonban teljesen hatástalan mind a duzzanat, mind a viszketés csillapításában, sőt alkalmazása következtében a beteg még rosszabb állapotba kerülhet"- olvasható az OGYÉI közösségi oldalán.

A bejegyzésből kiderült, hogy a méhek csak egyszer képesek csípni, mivel a fullánkjuk kiszakad a szervezetükből és beletapad az áldozatba. Ezért fontos, hogy minél hamarabb távolítsuk el a fullánkot, az ugyanis a csípés után akár még egy percig is pumpálhatja a mérget az áldozat szervezetébe.

A fullánkot igyekezzünk anélkül kiemelni, hogy összenyomnánk, összecsípnénk, ez esetben ugyanis megvan az esélye, hogy a méregzsákot is összenyomjuk. A csípés helyén kialakuló kipirosodott, duzzadt területre tegyünk hideg borogatást, a viszketés ellen pedig hatékony lehet az antihisztamint, szteroidot vagy mentolt tartalmazó kenőcs.

Anafilaxiás sokk esetén tilos a kalcium!

"Az emberek nagyjából két százaléka nagyon érzékenyen reagál a darázs- vagy méhcsípésre, és az allergiás reakció akár anafilaxiás sokkban is kicsúcsosodhat. Az anafilaxia a rovar csípését követően akár perceken belül jelentkezhet, tünetei a hirtelen kialakuló gyengeség, zavartság, szívdobogás és mellkasi szorító érzés, esetleg légszomj, pániktünetek, majd émelygés, hányinger, hasi görcsök, székelési inger, sápadtság. Sok betegen erős verejtékezés is megfigyelhető. A tüneteket döntően a vérnyomás csökkenés okozza, mely végül ájuláshoz, szívmegálláshoz is vezethet. Emellett duzzanat, ödéma is kialakulhat, ami nemcsak külsőleg, hanem a légutakban is jelentkezhet, ez pedig akár fulladást is okozhat." - olvasható a posztban.

A bejegyzésben kiemelték, hogy a tünetek észlelésekor azonnal hívjunk mentőt és maradjunk a beteg mellett, amíg megérkezik a segítség. Nagyon fontos, hogy – az elterjedt hiedelemmel szemben – ne adjunk neki kalciumot, mivel annak hatására tovább csökken a beteg vérnyomása, így még rosszabb állapotba kerülhet.

Az anafilaxia kezelésének lényegében egyetlen lehetősége az adrenalin önbelövő injekció használata, melyet mélyen a combizomzatba kell beadni, ugyanis így tudja a leghatékonyabban kifejteni hatását. Fontos tudnivaló, hogy az öninjekció működésbe lépését követően a tűt csak 8–10 másodperc után szabad kihúzni.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Darázscsípés, méhcsípés: ha ezeket a tüneteket tapasztalja, azonnal menjen orvoshoz!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

méhcsípés

Forrás: facebook.com/ogyei.gov.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához