Ezeket látta már?

Ételallergia vagy keresztallergia? Ezek a tünetek különböztetik meg a kettőt

allergia, keresztallergia, ételallergia, intolerancia, pollenallergia, parlagfű

Lehet, hogy az ételallergiája valójában keresztallergia? Nagyon nem mindegy, hogy pollen vagy egy tápanyag okozza a tüneteit!

A keresztallergia, orális allergia szindróma (OAS) lényege, hogy bizonyos ételekben található anyagok a pollenekhez hasonló túlérzékenységi reakciót válthatnak ki. Az, hogy kinek milyen zöldséget, gyümölcsöt ajánlott kerülnie, attól függ, milyen pollenre allergiás.

A keresztallergia tünetei

A keresztallergia oka, hogy bizonyos zöldségekben és gyümölcsökben olyan fehérjék lehetnek, melyek nagyon hasonlítanak a szénanáthát, pollenallergiát kiváltó növényekben található proteinekre. Ezek a szervezetünkbe jutva túlérzékenységi reakciót, kellemetlen tüneteket válthatnak ki, például a száj, a torok, az ajkak vagy a fül viszketését, égő, bizsergő érzését, esetleg az ajkak, valamint a nyelv feldagadását. Ritkábban hányás, hasmenés vagy hasfájás is jelentkezhet.

A keresztallergiás reakció általában nyers zöldségek, gyümölcsök elfogyasztása után röviddel jelentkezik. Az egyéni érzékenységtől függ, hogy kinél mekkora mennyiség váltja ki a reakciókat, mint ahogy az is, hogy csak egy-egy zöldség, gyümölcs fogyasztása jár kellemetlenségekkel, vagy az adott csoportba tartozó minden ételé. Az allergiás reakció mértéke attól is függhet, hogy éppen mennyi pollen van a levegőben, vagyis a szénanátha és az OAS egymás tüneteit is felerősíthetik.

Nehezen lélegzik? Lehet, hogy allergiás! Kattintson, és ismerje meg a tüneteket!

Milyen gyümölcsöket és zöldségeket kerüljünk?

Attól függően, hogy melyik pollenre vagyunk allergiásak, más-más zöldségeket, gyümölcsöket kell kerülnünk:

  • nyírfafélék (például éger, nyír) pollenje: alma, cseresznye, banán, őszi- és sárgabarack, körte, eper, málna, füge, kivi, szilva, mandula, mogyoró, zeller, petrezselyem, fehér- és sárgarépa, cikória, paprika, burgonya
  • fűfélék pollenje: füge, sárga- és görögdinnye, narancs, őszibarack, paradicsom, zeller
  • fekete üröm pollenje: sárga- és fehérrépa, zeller, édeskömény, petrezselyem, paprika, napraforgómag
  • parlagfű pollenje: banán, sárga- és görögdinnye, cukkini, uborka, paprika, articsóka, napraforgómag, méz

Ez is érdekelheti:

Forrás: EgészségKalauz