Ezeket látta már?

Örömteli fagyievés után kínlódás - ez is okozhatja a problémát

Betegségek
2024. június 28. 13:49
fagyi evés kínlódás hasfájás laktózintolerancia

Itt a fagyiszezon és ezzel együtt a gyerekek hasfájásos panaszai is.

A nagy hőséggel beköszöntött a fagyiszezon is, sokaknál azonban a tejből készült hideg finomság a pillanatnyi élvezet után akár keserves órákat okozhat a hasfájás, haspuffadás, hasmenés miatt. A rosszullét oka lehet laktózérzékenység is, ami a táplálkozástól és attól is függhet, hogy földrajzilag hol élünk. Szerencsére ma már modern orvosi készülékekkel gyorsan és fájdalommentesen kideríthetjük, valóban erről van-e szó – ilyen például az a hidrogén monitor, amelyet a 2023-as K&H gyógyvarázs pályázat keretében kapott az egyik kelet-magyarországi kórház gyermekosztálya.

Világszinten egyre több embernél diagnosztizálnak tejcukor érzékenységet, vagyis amikor a szervezet nem termel elég laktáz enzimet a laktóz (tejcukor) lebontásához. Átlagosan a népesség 65 százalékára jellemző ez, de jelentős szerepet játszik, hogy honnan származunk. Afrikában és Dél-Amerikában 80 százalék fölött van azok aránya, akiknek a szervezetében nincs jelen elég laktáz enzim, míg az észak-európai, évszázadok óta pásztorkodással foglalkozó nemzeteknél csupán pár százalék. Magyarországon ez a szám 30 százalék körül mozog.

A joghurt oké, a tejföltől viszont rosszul lehetünk

Csecsemő korunkban még képesek vagyunk a laktóz lebontására, hiszen erre szükségünk van az anyatejes táplálásnál. Ezután azonban egyre kevesebb laktázt termelünk, így 5 éves kor után már megfájdulhat a gyermek hasa a tejes ételek fogyasztása után. Egészen ritka esetben előfordulhat az is, hogy a babának már születésekor sincs laktáz enzime, így neki már kezdettől laktózmentesen kell táplálkoznia. Emellett pedig életünk során több betegség – gyulladásos bélbetegségek, bélfertőzés, csecsemőknél akár rotavírus – miatt is károsodhat az enzim termelése. A laktózintolerancia különböző súlyosságú lehet, tehát lehet, hogy csak nagy mennyiségű tejcukortól kezd puffadni a hasunk. A magas laktóztartalmú tejtől, tejföltől, vajtól rosszul lehetünk, míg a kevés tejcukrot tartalmazó kemény sajtokat, joghurtot, kefirt bátrabban fogyaszthatjuk.

Innovatív eszközökkel gyorsan kiderülhet, mi a probléma

Ha gyermekünk tejes ételek után rosszul érzi magát, legjobb, ha orvoshoz fordulunk, aki modern készülékekkel hatékonyan és fájdalommentesen meg tudja állapítani, valóban laktózintoleranciáról van-e szó. Ilyen, úgynevezett Gastrolyzer Hidrogén monitort kapott Berettyóújfaluban a DEKK Gróf Tisza István Campus Csecsemő- és Gyermekosztálya.

- A gyermekek egészsége már több mint 20 éve szívügyünk, K&H gyógyvarázs pályázatunk keretében az elmúlt 20 évben 874 millió forint értékben, 551 alkalommal támogattuk korszerű eszközökkel az orvosok munkáját. A modern műszerek segítenek a gyors és pontos diagnózis felállításában, az ez alapján meghatározott kezelési terv pedig hozzájárul ahhoz, hogy a fiatalok megfelelő életmóddal teljes életet élhessenek – mondta el Horváth Magyary Voljč Nóra, a K&H Csoport kommunikációs vezetője.

- A hidrogén kilégzéses vizsgálat azon alapszik, hogy ha a szervezet nem termel elég laktáz enzimet, akkor a laktózt a bélrendszer baktériumai bontják le, mely során hidrogént termelnek. A hidrogén a vérárammal a tüdőbe jut, azt pedig a gyermek kilégzi. A kilélegzett hidrogén mennyiségének növekedése jelzi, hogy a szervezet nem termel elég laktáz enzimetmagyarázta Dr. Hauck Csaba Levente, a DEKK Gróf Tisza István Campus Gyermekosztályának megbízott osztályvezető főorvosa. - A vizsgálatot szigorúan éhgyomorra végezzük, a gyermek testsúlyának megfelelő tejcukor fogyasztását követően több alkalommal, a pályázaton nyert készülékkel mérjük a kilélegzett hidrogén mennyiségét. A terheléses teszt összesen 4 órát vesz igénybe, fájdalommentes, nem jár vérvétellel, vagy sugárzással, de a vizsgálat végére átmenetileg haspuffadás, hascsikarás, esetleg hasmenés előfordulhat. Fontos kiemelni azt is, hogy a tejcukor érzékenység nem azonos a tejfehérjék okozta ételintoleranciával.

Tehéntej-allergia és tejcukor érzékenység?

Nagy különbség a kettő között az, hogy a tehéntej-allergia valódi ételallergia, melynek oka az immunrendszer működésének zavara (túlzott működésbe lép a tejfehérje ellen), míg a laktózintoleranciát a laktáz levű enzim hiánya okozza.

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hidrogén kilégzési teszt: így készüljön fel rá



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: K&H
# fagyi # hasfájás # haspuffadás # laktózintolerancia

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés