Ezeket látta már?

Fáj a gyerek hasa? A hisztamin intolerancia tünete is lehet

hasfájás, hisztamin intolerancia, allergia, étalallergia

Az ünnepek alatt a gyerekek több édességet fogyasztanak, ami megterhelheti a gyomrukat. Ha azonban elhúzódó hányinger, hányás, hasmenés és hasfájás jelentkezik, gondolni kell a hisztamin intoleranciára is.

Ez a felnőttek körében gyakori kórkép ugyanis gyermekeknél is előfordulhat. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergológust, a Budai Allergiaközpont orvosát a tünetekről és kivizsgálásról kérdeztük.

A hisztamin intolerancia tünetei

Az ünnepi menüsor sok olyan fogást tartalmaz, amely felerősíti a hisztamin intoleranciások tüneteit. Ha a gyermeknek a sok csoki mikulás után fáj a hasa, nem biztos, hogy csak a túlevés miatt érzi rosszul magát. A csokoládé ugyanis hisztaminban gazdag, egyéni érzékenységtől függően a fogyasztása eltérő erősségű tüneteket okozhat.

A hisztamin intolerancia tünetei azért jelentkeznek, mert csökkent a szervezetben a hisztamint lebontó diamino-oxidáz (DAO) enzim szintje. Ennek hiányában a magas hisztamin tartalmú ételek hatására, vagy azok az élelmiszerek miatt, amelyek fogyasztása a szervezetben fokozza a hisztamin termelését, megjelennek az említett tünetek – magyarázza dr. Balogh Ádám.

Milyen ételek problémásak?

Hisztamin intolerancia esetén panaszokat okozhatnak többek közt a sajtok, a csokoládé, ketchup, a mogyoró, dió, citrusfélék, de a különböző készételekben és üdítőkben megtalálható élelmiszer adalékok is. A problémás élelmiszerek listája valójában ennél hosszabb.

Olvasson tovább, hogy a hisztamin diétánál mire kell figyelni!

A hisztamin intolerancia diétával kezelhető

A hisztamin intolerancia vérvizsgálattal kimutatható, a diamino-oxidáz enzim értékét ez alapján meg lehet határozni. A kivizsgálás során gondolni kell az egyéb, hasonló és gyermekeknél szintén előforduló kórképekre is, mint például az ételallergia, laktóz intolerancia és autoimmun gluténérzékenység.

Ha bebizonyosodik, hogy a panaszok hátterében valóban hisztamin intolerancia áll, diétára van szükség, a magas hisztamin tartalmú élelmiszereket kerülni kell. Alkalmanként, ha a diéta nem megoldható, van lehetőség a DAO enzimet tabletta formájában pótolni. Étkezés előtt bevéve így meg lehet előzni a tüneteket. Hosszú távon azonban a diéta jelenti a megoldást, ehhez érdemes dietetikus segítségét igénybe venni.

Forrás: Budai Allergiaközpont

Forrás: Budai Egészségközpont