Ezeket látta már?

Ezeket a gyors megoldásokat vesse be allergia ellen!

Gyors megoldások allergia ellen orrdugulás orrfolyás

A tavaszi, nyári időszak sok ember számára nemcsak a napozásról, strandolásról és kerti sütögetésről szól: ezekben a hónapokban tetőzhet a rendkívül kellemetlen allergia.

Hogyan enyhíthetjük a tüneteket, a köhögést, tüsszögést, orrfolyást és szemviszketést?Allergiás reakciót számos dolog kiválthat, a portól, állatszőrtől kezdve a penészig, de a tavasztól őszig tartó időszakban a leggyakoribb a pollenallergia, szénanátha. A szénanátha tünetei között találhatjuk az orrdugulást és orrfolyást, a köhögést vagy tüsszögést, a szemviszketést és könnyezést (esetleg az allergiás kötőhártya-gyulladást is). Bár a szénanátha és a pollenallergia nagyon ritkán okoz életveszélyt, de a kellemetlenségek befolyásolhatják az életminőségünket, például megzavarhatják az éjszakai pihenésünket.

Az allergia kezelésénél természetesen nagyon fontos a megfelelő diagnózis és a szükség szerinti gyógyszerszedés. A betegség intenzitása ugyanis egyénenként igen különböző lehet. Előfordulhat, hogy valakinek elegendő egy-két kisebb változtatás az életmódjában, másoknak viszont a gyógyszerek és a házi módszerek egyaránt szükségesek ahhoz, hogy elviselhetőbbek legyenek számára a nyári hónapok.

Kerüljük az allergéneket!

A tünetek enyhítésénél a legfontosabb az, hogy minél kevesebb kontaktusunk legyen az allergiát kiváltó részecskékkel, vagyis a pollenekkel: kerüljük azokat a helyeket, ahol sok nő a problémát okozó növényből! Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy az allergiás tüneteket más allergének is kiválthatják, intenzívebbé tehetik. A legismertebb a kapcsolat bizonyos növényi pollenek és zöldségek, gyümölcsök között: azoknál, akik a fafélék pollenjére allergiásak, kellemetlen tüneteket válthat ki az alma, a cseresznye, a barack, a zeller vagy az olajos magvak fogyasztása, míg a fűfélékre érzékenyek allergiás reakcióval válaszolhatnak a dinnyére, a narancsra, a paradicsomra.

Azokat az ételeket is érdemes kerülni (vagy legalábbis kevesebbet enni belőlük), amelyek gyakran túlérzékenységi reakcióval válaszol az emberi szervezet. Ezek közé tartozhatnak például a tejtermékek, a gluténtartalmú péksütemények, az adalékanyagokat tartalmazó félkész ételek.

A füst is tovább fokozhatja a tüneteket, ezért mellőzzük a dohányzást, illetve a passzív dohányzást, és kerüljük a tábortüzeket vagy legalábbis igyekezzünk úgy helyezkedni, hogy minél kevésbé érjen minket a füst.

Ügyeljünk a tisztaságra!

A pollenek sajnos a ruhánkra, hajunkra, bőrünkre is rátapadhatnak, onnan pedig könnyen bejuthatnak a szervezetünkbe, ezért érdemes minél kevesebb lehetőséget adni erre. Naponta zuhanyozzunk és mossunk hajat (a legpraktikusabb ezt lefekvés előtt megtenni), cseréljük gyakrabban az ágyneműnket, és hetente többször is porszívózzunk és mossunk fel. Ha háziállataink vannak, akkor őket is rendszeresen fürdessük meg, mert a szőrükben is könnyen megtapadhatnak a pollenek. Takarításkor viseljünk maszkot, hogy a felkavart por ne tudjuk belélegezni! Allergiaszezonban lehetőleg csak hajnalban (esetleg késő este) szellőztessünk, napközben tartsuk zárva az ablakokat.

Ha nem akar minden évben gyógyszert szedni

A betegek többségénél az allergia kezelése alapvetően azt az igényt jelenti, hogy szeretné mellőzni a tartós gyógyszerszedést. Aki nem érzi kielégítőnek a tüneti szerek hatását vagy idegenkedik attól, hogy hónapokon keresztül antihisztamin készítményeket szedjen, érdemes megpróbálnia az immunterápiát allergia ellen. A kezelés 3-5 évig tart, ám a hatása már az első évben érezhető lehet. Az allergén immunterápiával kezelt csoportban már 6 hónap elteltével jelentősen javultak az orr-, garat- és szemészeti tünetek, ennek köszönhetően pedig a tüneti gyógyszereket is csökkenteni tudták az allergén immunterápiával kezelt páciensek, már a terápia első évében is.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Otthon sem lehetünk biztonságban a pollenektől: 6 tünet, amire jó, ha felfigyel

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

allergia

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához