Ezeket látta már?

Már érik a cseresznye: a szárát és magját is felhasználhatja!

cseresznye, szára, magja, gyümölcs

Azonfelül, hogy kitűnő szomjoltó és vitaminokban gazdag gyümölcs, még gyulladáscsökkentő hatása is van.

Nem kérdés: érdemes cseresznyét ennünk, most 3 gyors receptet is ajánlunk. Sőt, még a szárát és a magját is felhasználhatjuk, mutatjuk, mire!

Vásárláskor vizsgáljuk meg a szemeket. A cseresznye szára legyen szép zöld, a gyümölcs maga pedig kemény húsú, fényes héjú és folt- és sérülésmentes! Bár könnyen romló gyümölcsnek számít a cseresznye, érdemes kiterítve a hűtőszekrényben tárolni!

Több rejlik benne, mint gondolnánk

A cseresznyében magas az A, a B1, a B2, a B6 és a C vitamin-tartalom, amely immunrendszer erősítő és segít a daganatos megbetegedések megelőzésében. A vitaminokon túl tartalmaz még folsavat, foszfort, kalciumot, nátriumot, kobaltot, és vasat. A cseresznye többek között erősíti az érfalakat, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik.

A cseresznye minden részét hasznosíthatjuk!

A cseresznye azon gyümölcsök közé tartozik, amelyeknek minden részét fel lehet használni. A szárból kiváló méregtelenítő, vízhajtó, tisztító tea készíthető, míg a magját széttörve lehet fogyasztani, de például párnát is készítenek belőle. A cseresznyemag párna alkalmas fűtésre és hűtésre is egyaránt, a sütőben melegített párna kiváló hőtartó képességének köszönhetően enyhíti az alvászavarokat, viszont a hűtőszekrényben tárolt párna alkalmas hűtőborogatásra könnyebb ficamok esetén.

Cseresznyés receptek

A cseresznye az a gyümölcs, melyből sokféle dolgot készíthetünk az italtól kezdve a mártáson át a befőttig, de egy könnyű süteménynek is nagyon finom.

Hideg cseresznyeleves

Hozzávalók: 30 dkg cseresznye, 2 dl tejszín, 5 dl tej, citrom, méz.

Elkészítés: A cseresznyét jó alaposan mossuk meg, majd magozzukki, és néhány szemet tegyünkfélre a tálaláshoz. A magozott cseresznyéket tejjel, tejszínnel, citromlével turmixoljukössze, majd saját ízléseünk szerint édesítsükegy kis mézzel. Ha sietni kell és nincs idő hűteni, jégkockával együtt turmixoljunk. Tetejére félbevágott cseresznyét, mentalevelet tehetünk díszítésnek.

Cseresznyés jégdesszert

Hozzávalók: 35 dkg cseresznye, 5 dl aludttej vagy joghurt, 6 evőkanál zabpehely, 4 gombóc vanília fagylalt

Elkészítés: A cseresznyét jó alaposanmossukmeg és magozzukki.

Turmixgépben pépesítsüka szemeket, majd apránként adjukhozzá az aludttejet vagy joghurtot, a zabpelyhet és a fagylaltot is. Töltsükpoharakba és 1 órára tegyüka hűtőszekrénybe. Saját ízlésünk szerint díszíthetjük cseresznyével vagy tejszínhabbal.

Cseresznye: tele vitaminnal Cseresznye: tele vitaminnal Forrás: EgészségKalauz

Cseresznyés túrófelfújt

Hozzávalók: 40 dkg cseresznye, 4 mokkáskanál vaj, 1 csomag császármorzsa-por, 4 mokkáskanál sütőpor, 25 dkg sovány túró

Elkészítése: A cseresznyét jóalaposan mossuk meg és magozzukki. A császármorzsa port keverjükössze a sütőporral, majd adjuk hozzá a túrót. Jó alaposan dolgozzukössze a hozzávalókat. A cseresznyéket terítsük szét egy kivajazott tepsiben és a masszát egyenletesen oszlassuk el a kimagozott gyümölcsön. Süssük40 percig közepes lángon.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezeket az ételeket soha sem lenne szabad a hűtőszekrénybe tenni

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#gyümölcs

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához