Ezeket látta már?

Jó hír az allergiásoknak: ingyenes lesz ez az életmentő gyógyszer

epinefrin, adrenalin, injekció, allergia, Anafilaxiás sokk, tünetei

16-20 ezer forintos gyógyszert kaphatnak meg ingyen a súlyos allergiában szenvedők. Az úgynevezett EPIPEN életet menthet, és immáron TB támogatott gyógyszer lett.

TB támogatott lett az EPIPEN, azaz az adrenalin injekció – adta hírül az RTL Híradó. A riportból kiderült, az életmentő gyógyszer eddig 16-20 ezer forintba került, és egy, súlyos allergiában szenvedőnek 2 darabot mindig magánál kellett tartania. Ezeknek az injekcióknak pedig 1 év volt a szavatossági ideje. A TB-változás májustól él, és akinek már volt anafilaxiás sokkja, az ezentúl ingyen kapja a gyógyszert, aki pedig veszélyeztetett, az 70 százalékkal olcsóbban veheti majd meg a gyógyszert az eredeti árához képest.

Anafilaxiás sokk: ezeknél a tüneteknél azonnal mentőt kell hívni - olvasson tovább!

Az epinefrin vagy más néven adrenalin egy hormon, amit a mellékvesék termelnek a szervezetben. Mesterségesen is előállítható, önbelövős injekció - autoinjektor - formájában. Az injekció működéséről dr. Moric Krisztina allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa nyújt felvilágosítást.

Mi az anafilaxia?

Ha valaki allergiás, és a szervezetébe allergén kerül, akkor allergiás reakció jelentkezik. Ennek tünetei az egészen enyhétől a súlyos panaszokig terjedhetnek. Jelentkezhetnek légúti, gyomor-és bélrendszeri, illetve bőrtünetek is. Az allergiás reakció legsúlyosabb formája az anafilaxia, mely nem csak helyi, hanem az egész szervezetet érintő tüneteket okoz és akár életveszélyes is lehet.

Mint ismeretes, januárban egy 7 éves kisfiú belehalt súlyos allergiás rohamába, amit egy mogyorós tortaszelet okozott. Szakértők szerint a kisfiú életét egy EPIPEN injekció megmenthette volt, mégpedig azért, mert ennyire súlyos allergiás reakció esetén csak ezek az adrenalin injekciók tudnak segíteni.

Kiket érinthet az anafilaxia?

Anafilaxia gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt előfordulhat. Az allergiás reakció legsúlyosabb formája felléphet egyes élelmiszerek-, gyógyszer-, latex-, vagy rovarméreg allergia (méh- és darázscsípés) kapcsán.

Az anafilaxia tünetei

· szem- és ajakduzzanat, ödémásodás

· torok- és gégevizenyő

· hányinger, hányás

· gyenge pulzus

· verejtékezés, sápadtság

· nehézlégzés

· hirtelen vérnyomás csökkenés

Így hat az epinefrin injekció

Az epinefrin injekció az anafilaxia tüneteinek megfékezésére szolgál. A szintetikus epinefrint tartalmazó önbelövős, rugós fecskendőt a külső comb izomba kell beadni, amikor a beteg az anafilaxia tüneteit észleli magán. Az adrenalin gyorsan kifejti hatását, az ereket szűkíti, ezáltal a vérnyomást megemeli, hatására tágulnak a légutak, a beteg nehézlégzése csökken. Az epinefrin injekció csak sürgősségi kezelésre szolgál, a beadását követően minden esetben orvosi ellátásra is szükség van!

Forrás: egeszsegkalauz.hu