Ezeket látta már?

Ezek a riasztó tünetek jelzik a hal- és tengeri herkentyű allergiát!

kagyló, hal, rák tengeri herkentyű allergia tünetei

A nyaralás ideje alatt előszeretettel válogatunk a helyi konyha specialitásai közül, ezekkel az ételekkel azonban csak óvatosan!

Dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, az Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy a halak és a tengeri herkentyűk sokak kedvencei, ám az arra érzékenyeknél fogyasztásuk allergiát okozhat, melynek ellátása azonnali orvosi segítséget igényel.

Hirtelen kialakuló tünetek

Az allergiás tünetek a halételek fogyasztását követően, rövid időn belül jelentkeznek: a legjellemzőbb az arc kipirosodása, testszerte csalánkiütés, torokduzzanat, nehézlégzés, fulladás, de a szédülés, verejtékezés is intő jel lehet. Az allergiás reakció legsúlyosabb formája, az ájulással, eszméletvesztéssel járó anafilaxiás sokk is bekövetkezhet. Ha a halételek, tengeri herkentyűk fogyasztása után a felsorolt tüneteket tapasztaljuk, ne késlekedjünk, mert ez az állapot orvosi kezelést igényel!

Kalciummal csak ront a helyzeten!

Az allergiás reakció kapcsán tévesen elterjedt gyakorlat, hogy a betegek kalcium injekció, vagy pezsgőtabletta segítségével próbálják a tüneteket csillapítani. Ha valódi allergiáról van szó, akkor ez nem elégséges, sőt árthat is! Az anafilaxiás sokk során a beteg vérnyomása hirtelen lecsökken, ez okozza a rosszullétet, az ájulást. A kalcium vérnyomás csökkentő hatással bír, így egyértelműen nem javasolt használni.

Hogyan kezelhető?

Ha azt látjuk, hogy valakinél halételek fogyasztását követően a felsorolt tünetek jelentkeznek, azonnal hívjunk orvost, mert csak szakember képes megfelelően ellátni a beteget. Elsődleges tehát, hogy az állapotát stabilizáljuk, de a későbbiekben mindenképp ajánlott allergiatesztet végeztetni, hogy megelőzzük az ilyen súlyos reakciót. Az allergia vizsgálat vérből történik, és bármikor elvégezhető, a szervezetből ugyanis az ellenanyag évekkel az eset után is kimutatható.

Gondoljon a megelőzésre!

Ha az allergia igazolódik, a kezelés egyetlen módja, ha a beteg a kérdéses összetevőt a továbbiakban nem fogyasztja. Az allergia nem múlik el, a diétát élethosszig tartani kell. A tüneteket általában csak a halételek fogyasztása váltja ki, de egyéni érzékenységtől, az allergia súlyosságától függően egyes betegeknél már az is tüneteket okozhat, ha csak beleszagolnak a hal feldolgozása során, a készülő étel gőzébe. Az igazolt allergiás betegeket ezért epinefrin injekcióval látják el, amely a kezdődő allergiás reakciót képes megfékezni, és a szakszerű ellátás megérkezéséig megakadályozza a tünetek súlyosbodását.

Az ételallergia kiváltó okai

Az immunrendszer alapvető feladata a szervezet védelme a kórokozók és különböző idegen struktúrák ellen. Bizonyos esetekben azonban az immunrendszer nem megfelelő módon reagál az idegen anyagra, és túlérzékenységi reakció jön létre. Ilyen folyamatot számos antigén kiválthat, és a reakció erőssége egyénenként jelentősen változhat. Az ételallergiák is az ilyen túlérzékenységi reakciók közé tartoznak.

A bizonyított ételallergiák legnagyobb részét ezek okozzák:

  • rákfélék,
  • kagylófélék,
  • tojás,
  • hal,
  • tejtermékek,
  • dió,
  • szója,
  • mogyoró,
  • gabona.

Nem ritka a természetes gumi latex összetevőjével szembeni túlérzékenység, fennállásakor gyakran kimutatható valamilyen ételallergia is, főként avokádó, banán, kivi, papaya, burgonya, paradicsom és dió fogyasztása kapcsán.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Anafilaxiás sokk: így kell használni az életmentő epinefrin injekciót - az orvos tanácsai

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

allergia

Forrás: Allergiaközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához