Ezeket látta már?

Laktózintolerancia: gyerekeknél mások a tünetek, ezekre figyeljen!

gyerek, laktózintolerancia, tejcukor allergia, hasfájás

A hasmenés, puffadás, hasfájás, a tejcukor érzékenység ismert tünetei, de a gyerekeknél másként jelezhet a laktózintolerancia.

Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy óvodás és iskoláskorú gyermekek esetében nem minden esetben jelentkeznek ezek a jellegzetes panaszok laktózintolerancia esetén, és elárulta, mire érdemes még figyelni.

Ez okozza a tejcukor érzékenység tüneteit

A tejben jelentős mennyiségben jelenlevő laktóz bontását, a vékonybélben a laktáz enzim végzi. A tejcukor érzékenységet ennek az enzimnek a hiánya vagy csökkent mennyisége okozza. Annak, hogy a szervezetben nem termelődik elegendő laktáz enzim, több oka is lehet, a tünetek azonban a kiváltó októl függetlenül megegyeznek. Az érintetteknél a tejcukor tartalmú ételek fogyasztását követően puffadás, hasfájás és hasmenés jelentkezik.

Laktózintolerancia tünetei gyerekeknél

A tejcukor érzékenység gyermek- és felnőttkorban is kialakulhat. A tipikus tünetek életkoronként eltérhetnek. Előfordulhat, hogy gyermekeknél az ismert panaszok helyett görcsös köldöktáji fájdalom, lesápadás, kellemetlen szájszag jelzi, hogy a szervezetük nem tudja megfelelően lebontani a tejcukrot.

Olvasson tovább! Tejallergia: ezek a tünetek árulják el, ha nem a laktóz a hibás

Mit tegyünk, ha tünetek jelentkeznek?

A laktózintolerancia kivizsgálása hidrogén kilégzési vizsgálattal történik. Csökkent laktáz enzim termelődés esetén a vastagbélbe jutó bontatlan cukorból a vastagbélben lévő erjesztő baktériumok hatására CO2 és H2 gáz szabadul fel, ami diffúzióval eljut a keringésen keresztül a tüdőbe és a kilégzett levegőben mérhető a mennyisége. Ha a vizsgálathoz használt, kimért mennyiségű tejcukor elfogyasztása után 1-2 órával a kilégzett levegő hidrogén tartalma kórosan megemelkedik, a tejcukor érzékenység igazolódott.

Ahhoz, hogy a tünetek megszűnjenek laktózmentes étrendet kell tartani, illetve van lehetőség a hiányzó enzimet alkalmanként tabletta vagy enzim formájában pótolni.

Forrás: Budai Allergiaközpont

Forrás: EgészségKalauz