Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Tényleg veszélyes lehet allergiásan sportolni?

A szezonális allergia sok ember életét megkeseríti, hiszen a szénanátha tünetei nagyon kellemetlenek lehetnek. Ráadásul az allergiaszezon egyre hosszabbra nyúlik, az allergiások száma pedig évről évre nő. Fontos kérdés, hogy ebben az időszakban hogyan érdemes sportolnunk.

Allergiásan is legyünk tudatosak!

Február végétől október közepéig folyamatosan jelen van a levegőben valamilyen pollen, ami az allergiások számára kellemetlenné teheti a mindennapokat. Ha szénanáthánk van, akkor ebben az időszakban jellemzően folyik az orrunk, és mellette még folyamatosan tüsszöghetünk is. Ha az allergia évről évre megkeseríti az életünket, fontos, hogy tudatosabban éljünk: jó, ha ismerjük a pollennaptárt és tisztában vagyunk azzal, mire lehetünk érzékenyek. Ha éppen az a pollen van magas koncentrációban jelen a levegőben, amelyre allergiások vagyunk, akkor nem érdemes hosszabb időt a szabadban töltenünk, tehát a szabadban sportolnunk sem.

Milyen sportokat kerüljünk allergiásan?

Ha ismerjük, hogy mire vagyunk érzékenyek, és tudjuk, hogy az allergiás reakciókat kiváltó pollen mikor van jelen a levegőben, akkor sokat tudunk tenni a jobb közérzetünkért. Ebben az időszakban semmiképpen sem érdemes mezők és rétek közelében sportolnunk. Ha úgy érezzük, mégis szükségünk van egy kis friss levegőre, és mindenképpen szeretnénk a szabadban is mozogni, akkor inkább válasszunk olyan napszakot, amikor kevesebb pollen száll a levegőben. Amikor intenzíven mozgunk, szaporábban lélegzünk, ezért több pollen jut a szánkba és az orrunkba is, ezáltal a szénanátha kellemetlen tünetei erősebben jelentkezhetnek. Ráadásul a pollenszezonban gyakran duzzadt a nyálkahártyánk, ezért többször veszünk levegőt a szánkon keresztül, így még több pollent lélegzünk be. Ha ennek ellenére is úgy döntünk, hogy a szabadban akarunk sportolni, válasszuk a napfelkelte előtti, hajnali időszakot, mert ilyenkor még kevesebb pollen kering a levegőben.

Mely sportokat válasszuk?

Bár a szabadban mozogni nagyon egészséges, allergiás időszakban mégis az a legjobb, ha pár hétig olyan sportokat választunk, amelyeket inkább teremben végezhetünk. Az aerobic, a testépítés, a jóga, a pilates és a spinning, illetve a fedett uszodában végzett úszás teljesen ártalmatlanok. Bár nagyon sokan szeretnek futni, és úgy érzik, a jó közérzetükhöz fontos a mindennapi kocogás, az allergiások mégis jobban teszik, ha átmenetileg lemondanak kedvenc hobbijukról. A szabadban való futás kifejezetten ártalmas tud lenni, mert kocogás közben rengeteg pollen kerülhet a szervezetünkbe a szaporább légzés miatt. Ha minden óvintézkedés ellenére bedugulna az orrunk és sokat tüsszögnénk, használjunk olyan patikaszert, amely óvja a nyálkahártyát és segíti az orrnyálkahártya gyógyulását.

Forrás: Phytotec Hungária
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához