Ezeket látta már?

Folyton orrcseppet használ, mert bedugul az orra? Innen tudhatja, ha már függővé vált

nátha, megfázás, orrcsepp-függőség, orrspray-függőség, orrdugulás

Aki a nátha ellenbevált szereket használja az allergia miatti orrdugulás ellen, könnyen ellenkező hatást érhet el.

Lakáson belüli allergének

Az allergiások száma folyamatosan növekszik, minden évben többen szenvednek a szénanáthás tünetek miatt. A pollenszezon ugyan majd csak február környékén kezdődik, de a lakáson belüli allergének most is tüneteket okozhatnak. A háziállatok jelenléte, a penészgomba és a háziporatka a zárt térben is allergiás tüneteket okozhat. Légúti allergia esetén azonban rendszerint egyéb tünetek is jelentkeznek, nem az orrdugulás az egyetlen panasz - a kiváltó okokról Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa beszélt.

Hetek óta tartó orrfolyás, szem- és orrviszketés, torokviszketés, tüsszögés kapcsán érdemes felkeresni az allergológust. Az allergiás tüneteket a megfelelő, hosszú távon is biztonsággal használható készítményekkel lehet csak kezelni. Ellenkező esetben komolyabb szövődményekre – újabb allergiák kialakulása, asztmás tünetek - és kellemetlen mellékhatásokra is számíthatunk, kialakulhat például orrcsepp-függőség.

Orrcsepp-függőség

Aki az elhúzódó orrdugulás a nátha esetén bevált lohasztó orrcsepp, orrspray segítségével próbálja meg házilag orvosolni, könnyen ellenkező hatást érhet el. A betegtájékoztatóban leírt időn túl használt készítmények ugyanis az orrnyálkahártyát károsíthatják, és paradox módon tartós orrdugulást okozhatnak.

Ha allergia áll az orrdugulás hátterében, akkor receptre felírt szteroid orrspray készítményt lehet akár heteken, hónapokon keresztül is biztonsággal használni a zavaró tünet ellen. Ha ezt elmulasztjuk, akkor akár krónikus arcüreggyulladás is kialakulhat, ami a harmadik gyakori ok az orrdugulás hátterében.

Krónikus gyulladás

Az elhanyagolt allergiás tünetek miatt az orrnyálkahártya tartós gyulladása jöhet létre, ami krónikus arcüreggyulladáshoz vezethet. Ez nem jár olyan jellegzetes és intenzív tünetekkel, mint az akut arcüreggyulladás, de a tartósan gyulladt orrnyálkahártya hosszútávon sok kellemetlenséget okozhat. A tartós orrdugulás mellett jelentkezhet szájszagot, köhögést, krákogást okozó hátsó garatfali csorgás, de az elhúzódó gyulladás talaján akár orrpolip is kialakulhat.

Ha hosszabb ideje orrdugulástól szenved, javasolt a fül-orr-gégészeti kivizsgálás! A kiváltó októl függően a panaszok megszűnéséhez gyógyszeres kezelésre, vagy műtétre is szükség lehet.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Parlagfű allergiás és gyógyszerre sem enyhülnek a tünetei? Ez lehet a háttérben!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

orrdugulás

Forrás: Fül-orr-gégeközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához