Ezeket látta már?

Parlagfű allergia: ilyen tünetekkel kezdődik

 allergia, parlagfű, parlagfűallergia, szemviszketés, orrfolyás

Előfordulhat, hogy a parlagfű allergia 40 év felett jelentkezik.

Nyár végén már számítani lehet arra, hogy a parlagfű pollenek megjelennek a levegőben. Ezzel egy időben pedig fokozatosan erősödnek a parlagfű allergia tünetei. Dr. Balogh Katalin allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy honnan ismerhetjük fel és mivel kezelhetjük a panaszokat.

Bárkinél jelentkezhetnek a parlagfű allergia tünetei

Felnőtteknél és gyerekeknél egyaránt előfordulhat, kialakulhat már óvodáskorban is, de akár 40 évesen is jelentkezhetnek az első tünetek. A parlagfű allergia tünetei tehát kortól és nemtől függetlenül bárkinél megjelenhetnek, éppen ezért, ha gyanús panaszaink vannak, gondolni kell erre a lehetőségre is.

Hirtelen berobbanhat az allergia

A parlagfű allergia tünetei megjelenhetnek fokozatosan. Ilyenkor az év egy adott időszakában évről-évre visszatérő panaszaink vannak, melyek az évek előrehaladtával, kezelés nélkül fokozatosan rosszabbodnak. Előfordulhat azonban az is, hogy a parlagfű allergia hirtelen erős tünetekkel jelentkezik. A korábbi években semmilyen panaszunk nem volt – vagy annyira enyhe, hogy nem tulajdonítottunk neki különösen jelentőséget – majd egyszerre kivörösödött szemekkel, könnyezve és tüsszögve jelenünk meg a rendelőben.

A parlagfű allergia tünetei

A parlagfű allergia tünetei abban az esetben jelentkeznek, amikor a növény pollenjeivel kerülünk kapcsolatba, így a panaszok jellege ugyanolyan, mint bármelyik pollenallergiáé:

  • A leggyakoribb tünetek közé soroljuk az allergiás náthát, mely orrfolyással, tüsszögéssel, orrviszketéssel és orrdugulással jelentkezik, majd a későbbiekben akár orrmelléküreg-gyulladássá is súlyosbodhat.
  • A kötőhártyagyulladás, mely szintén viszketéssel, égő érzéssel és kivörösödött szemekkel jár, szintén jellegzetes panasz.
  • Allergiás asztma is kialakulhat, mely rohamszerűen jelentkező száraz köhögéssel, légzési nehézséggel és légszomjjal jelentkezik.
  • A csalánkiütés szintén egy nagyon jellegzetes tünet, amelynél vöröses és egyben viszkető foltok, illetve hólyagok keletkeznek a bőrön.

Ezek a tünetek általában pár perccel vagy maximum 2 órával az érintkezés után jelentkeznek. A parlagfű pollenjei egyébként nagyon agresszívek: már minimális mennyiség is elegendő ahhoz, hogy súlyos panaszok lépjenek fel.

A beteg beszámolója és a jellegzetes tünetek

A parlagfű allergia tünetei annyira jellegzetesek, hogy a beteg beszámolója alapján valószínűsíteni lehet a diagnózist. Ha valakinél a parlagfű pollenszórásának idején orrfolyás, orrdugulás, orr- és szemviszketés, szemkönnyezés, tüsszögés, torok- és/vagy bőrviszketés jelentkezik, akkor nagy valószínűséggel, parlagfű allergia áll a háttérben. Ennek megerősítésére allergiavizsgálatot végeznek, amely pollenszezonban, az allergén növény pollenszórásának idején nem alkaros bőrpróbával, másnéven prick-teszttel, hanem vérből történik.

A parlagfű allergia kezelése

Az allergológus a laboreredményeket összeveti a tüneteinkkel, és ha a kettő alátámasztja egymást, akkor megállapítja a parlagfű allergia diagnózisát. Ezt követően pedig összeállítja a kezelési tervet. A parlagfű allergia tünetei alapvetően két módon kezelhetők: tüneti és tartós kezeléssel. A tüneti kezeléshez tartoznak az allergia gyógyszerek: például antihisztamin tabletta, szemcsepp vagy szteroid orrspray. Az, hogy kinél melyik készítményt javasoljuk, függ a panaszaitól, azok erősségétől is, ennek megfelelően választjuk ki a hatóanyagot – magyarázza dr. Balogh Katalin.

Parlagfű allergia ellen házilag is sokat tehetünk, ám aki nem szeretne gyógyszereket szedni, vagy azok hatását nem érzi megfelelőnek, tartós kezelést javasoljuk, az allergén specifikus immunterápiát. Ezzel nemcsak a tüneteket kezeljük, hanem a parlagfű allergia kiváltó okát, az immunrendszer kisiklott működését állítjuk helyre. A 3-5 éven át tartó kezelés így tartósan, akár 10-12 évre is megszünteti a panaszokat, valamint bizonyítottan megakadályozza a súlyosabb allergiás betegség, az allergiás asztma kialakulását.

Ez is érdekelheti:

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Így jelzi a szemhéj akár a belső cisztát is

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#allergia

Forrás: Allergiaközpont