Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Kínozza az allergia? 4 természetes módszer, amivel csillapíthatja a tüneteket

És az allergiát már el is fújták!

Népbetegségnek számít az allergia, és bár a kellemetlen tünetek, köztük az orrfolyás, tüsszögés, szemviszketés sokak hétköznapjait megkeserítik, nem mindenki szed szívesen gyógyszert a panaszaira. Néhány természetes módszerrel viszont szintén sikeresen enyhíthetjük a panaszokat. Hallott már például a "hordozható sóbarlangról"?

Az allergia (nagyon leegyszerűsítve) tulajdonképpen nem más, mint a szervezet felfokozott reakciója egy-egy összetevőre, például állatszőrre, élelmiszerre vagy pollenre. Az allergia jellegzetes tünetei többek között az orrdugulás és orrfolyás, a könnyezés és szemviszketés, a köhögés vagy tüsszögés, a kaparó érzés a torokban. Az allergia ellen számos gyógyszer áll a rendelkezésünkre, például orr- és szemcseppek vagy tabletták, ám sokan nem szívesen szedik ezeket, többek között a lehetséges kellemetlen mellékhatások miatt. Szerencsére, természetes módszerekkel is lehet enyhíteni a tüneteket!

1. Igyunk csalánteát!

A csalánban természetes antihisztaminok vannak, a növény fogyasztása segíthet normalizálni a szervezetünk hisztaminszintjét, ezzel pedig csökkenhetnek a túlérzékenységi reakciók. Ráadásul a csalánnak gyulladáscsökkentő és méregtelenítő hatásai is vannak, ezekkel támogathatja a szervezetet az allergia elleni küzdelemben. Kortyolgassunk el naponta 2-3 alkalommal egy-egy csésze csalánteát a tünetek enyhítéséért!

A csalántea csökkenti a gyulladást A csalántea csökkenti a gyulladást Forrás: gettyimages.com

2.Együnk probiotikumokat!

Egyre több bizonyítékot találnak a tudósok arra, hogy a bélrendszerünkben található jótékony hatású baktériumoknak hatalmas szerepe van az egészségünk megőrzésében, többek között az emésztésünkre, a hangulatunkra és az immunrendszerünk működésére is pozitívan hatnak. A probiotikumok fogyasztása és a bélflóra egyensúlyának fenntartása nemcsak az immunrendszer hatékonyságát növelheti, de a szénanáthával és allergiával összefüggő kellemetlen tüneteket is csökkentheti!(1) A legegyszerűbb, egyben legízletesebb módja az egészséges bélflóra fenntartásának, ha több fermentált ételt eszünk: minden nap kerüljön az asztalra joghurt, savanyú káposzta vagy kovászos uborka!

3.Használjuk ki a só erejét!

A belélegzett só hatékonyan enyhítheti az allergiás panaszokat, segíti a légzőszervi fertőzések megelőzését, elősegíti a légutak természetes tisztulását. A belélegzett sókristályok megtapadnak a nyálkahártyán, csökkentik az ott található váladék viszkozitását, mert folyadékot szívnak magukba, így a váladékot könnyebb „eltávolítani” a szervezetből. A folyadékkal együtt az allergiát okozó részecskéket és szennyeződéseket is magukhoz vonzzák, így azok eltávolítása során csökken a túlérzékenységi reakció, csökkennek a kellemetlen tünetek. Emellett antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásai is lehetnek a sónak.(2)

A belélegzett só tisztítja, fertőtleníti a légutakat, így enyhíti az allergiás panaszokat is A belélegzett só tisztítja, fertőtleníti a légutakat, így enyhíti az allergiás panaszokat is Forrás: egeszsegkalauz.hu

Kipróbálhatjuk például a sós vizes orröblítést, elmehetünk a tenger mellé nyaralni, de sokkal könnyebb, kényelmesebb és költséghatékonyabb, ha speciálisan kifejlesztett száraz-sós inhaláló készüléket (DSI INHALO) használunk. A termék kétféle verzióban került kialakításra: orr-, és száj száraz sóinhalátor, amelyek 100% tiszta, feldolgozatlan sót tartalmaznak egyenesen a híres Parajd sóbányából! A száj-inhalátor azoknak lehet előnyös, akiknél az allergia asztmás tünetekkel, köhögéssel is együtt jár, míg az orr-inhalátor az orrdugulást, a tüsszögést, az orrfolyást csökkentheti.

Naponta 15-20 percig, megszakítás nélkül használhatjuk az inhalátort, vagy feloszthatjuk ezt az időszakot három, 7-10 perces részre. 21 napig használjuk megszakítás nélkül. Naponta 15-20 percig, megszakítás nélkül használhatjuk az inhalátort, vagy feloszthatjuk ezt az időszakot három, 7-10 perces részre. 21 napig használjuk megszakítás nélkül. Forrás: egeszsegkalauz.hu

Az inhalátor szimulálja a földalatti sós barlang mikroklímáját, kihasználva a só természetes, gyulladáscsökkentő erejét. Ezek a száraz-sós inhalátorok - vagyis a mi kis hordozható sóbarlangunk - megnyugtatják az orrot és a tüdőt, ráadásul a gyerekeknél is alkalmazhatóak, nincsenek mellékhatásaik, használatuk könnyen megtanulható.

Így használjuk a szájinhalátort: Távolítsuk el kupakot az eszközről, majd lélegezzünk normális intenzitással az eszközből. Minden belégzés után vegyük el az inhaláló készüléket a szájtól, majd zárjuk be a szánkat és lélegezzünk ki orron keresztül. Az orron át történő kilégzés eredményezi a megfelelő gyógyhatás elérését. Használat előtt érdemes meginni pár korty vizet, ez segít hidratálni az alsó légúti csatornát és elősegíti a hatóanyag mélyre hatolását.

Így használjuk az orrinhalátort: Távolítsuk el a kupakot az eszközről, majd gyengéden az ujjunkkal nyomjuk be az egyik orrlyukunkat, a másik orrlyukba helyezzük finoman az orr illesztékes eszközt, lélegezzünk normálisan. Minden belélegzés után a szájon vagy a korábban befogott orrlyukon keresztül lélegezzünk ki. A leghatékonyabb gyógyhatás elérésére ez a kilégzési fázis elengedhetetlen. Ügyeljünk arra, hogy a kilélegzett levegő ne kerüljön az eszközbe, az abban lévő pára ugyanis ronthatja a gyógyhatást. Használhatjuk aromapálcával is! (3)

Londonban, a Natural & Organic Products kiállításon az inhalátor kapta a legjobb új terméknek járó nagydíjat, 2012-ben megnyerte a Red Dot Design Awards-ot is a formatervezéséért Londonban, a Natural & Organic Products kiállításon az inhalátor kapta a legjobb új terméknek járó nagydíjat, 2012-ben megnyerte a Red Dot Design Awards-ot is a formatervezéséért Forrás: egeszsegkalauz.hu

4.Ügyeljünk a tisztaságra!

Az otthonunkban, a ruhánkon, a hajunkban, az ágyneműnkben könnyen összegyűlhetnek a légúti allergiát okozó pollenek, így, mivel szinte folyamatosan kapcsolatban vagyunk ezekkel, hiába szedjük a gyógyszereket… Minél kevesebb lehetőséget adunk az allergéneknek, hogy a szervezetünkbe kerüljenek, annál enyhébbek lesznek a panaszaink, és annál hatékonyabbak lehetnek az allergia elleni gyógymódok is. Rendszeresen – akár naponta – cseréljük az ágyneműt, főként a párnahuzatot! Naponta porszívózzunk, és csak este vagy hajnalban szellőztessünk! Esténként mossunk hajat, így elkerülhetjük, hogy a párnára kerüljenek a pollenek. Ha tehetjük, ne teregessünk a szabadban! 

A rendszeres ágyneműhúzással és hajmosással megakadályozzuk a pollenek megtapadását az anyagon A rendszeres ágyneműhúzással és hajmosással megakadályozzuk a pollenek megtapadását az anyagon Forrás: gettyimages.com

(1) Forrás: https://academic.oup.com/ajcn/article/105/3/758/4569700

(2) A só terápiás kezelés hatásmechanizmusa

A gyulladáscsökkentő hatása az alkalikus hatásának köszönhető, amely segítségével a só részecskék közvetlenül megtapadnak a légutak nyálkahártyáján. A lerakódott só részecske csökkenti a nyálka viszkozitását, és helyre állítja a normális nyálkahártya transzportját, melynek segítségével eltávolítja az inaktivált kórós mikroorganizmusokat és a légutakban lerakódott szennyező anyagokat. Így a belégzett só lényegében oldószerként funkcionál, és magába vonzza a felső és alsó légutakban megtapadt váladékot. A természetes só kristály fertőtlenítő hatással rendelkezik, a vírusok, baktériumok és gombák nagy részét elpusztítja. Javítja a szervezet fizikai, biokémiai aktivitását, fokozza az anyagcserét és a perifériás keringést. A nyálkahártya duzzanatot csökkenti, a nyákot oldja, úgy viselkedik, mint a természetes antihisztamin.

(3) Forrás: inhalodsi.eu

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához