Hirdetés

Penész a lakásban: hogyan irtsuk ki?

#allergia #felső légúti betegség #penészgomba #penész
2019.04.02. Módosítva: 2018.04.01.
Hirdetés

Akármennyit szellőztet, újra és újra előjön a penész a lakása falain? Mivel lehet megelőzni vagy kiirtani? A szakértő elmondja.

Hirdetés

A legszebben kifestett falat is tönkre teszi a penész megjelenése, amelynek fő oka a lakás páratartalmának megemelkedése, mondja Podmaniczki Attila, a Poli-Farbe festékgyár alkalmazástechnikusa.

Miért baj a penész?

Nyáron nem jelent gondot a pára, hiszen nyitva vannak az ablakok, ajtók, jár a levegő, de a hűvös napok közeledtével hamarosan bekapcsoljuk a fűtést is, és a zárt lakásban ilyenkor párologni kezd a beton, a fal, a fabútor is. A penészgombák pedig sajnálatos módon 15 és 30 Celsius-fok között, sőt afölött is szaporodnak, légúti tüneteket, sőt allergiát is okozhatnak.

Hogyan előzhetjük meg a penész kialakulását?

1. A penész ellen a leghatékonyabb módszer a gyakori szellőztetés. Télen is naponta többször, rövid ideig nyissunk ablakot. A beszorult pára így nem csapódik le a falakon.

A fürdőszoba és a konyha, valamint a teregetésre használt helyiség szellőztetésére kell leginkább odafigyelnünk. Ezért sem túl előnyös, ha ezekben a párás helyiségekben nincs ablak. Ilyenkor érdemes a klíma fűtési üzemmódjával vagy egy egyszerű párátlanító berendezéssel rásegítenünk a légmozgásra.

2. Nyílászárócsere után is fokozódhat a lakás páratartalma, hiszen a természetes szellőzés kitűnően záródó ablakok mellett jelentősen lecsökken. Ezért érdemes olyan terméket választani, amelyet résszellőzés funkcióval láttak el, de a modern házaknál gyakori az automata légcserélő beszerelése is.

3. Mindenképpen tartsunk a lakásban páratartalom-mérőt, amely követi a levegő nedvességtartalmának változását. Az ideális arány átlagosan 50-55 százalék, e fölött szellőztessünk, légkondicionáljunk, mert ilyenkor már nő a penészesedés kockázata.

4. Gyakori az olyan kivitelezési hiba is, amely penészesedéshez vezet. A nem megfelelő szigetelésű falak, sarkok és áthidalók körül úgynevezett hőhíd keletkezhet. Ezekben a helyiségekben az ablakok és ajtók környékén tapasztalhatjuk a pára kicsapódását és vízcseppek megjelenését. Ilyenkor a hibák kijavítása hozhat eredményt.

Télen gyakoribbak az allergiás tünetekek. Hogy miért?Olvasson tovább!

5. A penészesedés végleges felszámolásához a kiváltó okot kell felkutatnunk és megszüntetnünk, különben az ártalmas kórokozó visszatérhet. Ám érdemes addig is cselekednünk, amíg nem tudunk a dolog végére járni: használhatunk olyan fertőtlenítőszert, amely elpusztítja a penészt. Kaphatók jó minőségű penészlemosók, amellyel jó ideig felszámolhatjuk a penészt.

6. Fertőtlenítés után vagy akár megelőzés gyanánt használjunk olyan falfestéket, amellyel hatékonyan védekezhetünk a falakon, mert ellenállnak a magas páratartalomnak és a falon penészálló bevonatot képeznek. Ezzel a speciális összetételű falfestékkel bevont a falakon nem tud megtapadni a penész. Sőt, a szép, új szoba tisztán tartása is egyszerűbbé válik, mert a matt felületen a szennyeződések mosószeres vízzel lemoshatóak vagy akár súrolhatóak.

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés