Ezeket látta már?

Otthon sem lehetünk biztonságban a pollenektől: 6 tünet, amire jó, ha felfigyel

pollen allergia ellen pollenallergia tünet

Pollenallergia kapcsán ezek a fül-orr-gégész legjobb tanácsai.

A pollenallergia manapság egyre több embert érint, különösen a tavaszi hónapokban, amikor a növények virágporát a levegő szállítja, és ez számos kellemetlen tünetet okozhat az arra érzékenyek számára. Ez a típusú allergia nem csak a mindennapi életminőségen ronthat jelentősen, de folyamatos odafigyelést és kezelést igényel. A pollenallergia tünetei széles skálán mozognak az enyhe kellemetlenségektől kezdve a komoly egészségügyi problémákig.

A témában az Erzsébet Dental és Medical fül-orr-gégész szakorvosa osztotta meg velünk tapasztalatait.

Pollenallergia áttekintése

A pollenallergia az egyik leggyakoribb allergiás betegség, mely az immunrendszer túlérzékenységi reakciója a levegőben terjedő növényi virágporokra. Ezt az állapotot gyakran nevezik "szénanáthának" is, ám a tünetek kialakulásához elegendő a legcsekélyebb pollenkoncentráció is.

A pollenallergia jelentkezhet évelő (egész évben aktív) vagy szezonális (bizonyos évszakokban jelentkező) formában, attól függően, hogy a szervezet mely pollenekre reagál érzékenyen.

A pollenallergia jellemző tünetei

A tünetek súlyossága egyéntől függően változhat, de általában az alábbiakat tartalmazzák:

 • orrdugulás, orrfolyás
 • tüsszögés
 • viszkető, vörös vagy könnyező szemek
 • torokkaparás
 • fejfájás
 • olykor nehézlégzés vagy asztma súlyosbodása is előfordulhat.

A pollenallergia típusai és előfordulási ideje

A pollenallergia tünetei általában szezonálisak, és a pollenek koncentrációja a levegőben változik az évszakok során. A pollenallergia tünetei közé tartozik az orrdugulás, az orrfolyás, a tüsszögés, a viszkető szemek és az arcduzzanat.

1. Faféléki pollenallergiája

Az olyan növények, mint például a nyír és a tölgy erős allergének lehetnek. A fapollen-allergia jellemző tünetei közé tartozik a súlyos orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés, valamint a szemek viszketése és vörössége. A fafélék pollenje általában kora tavasszal kezd terjedni, ezért ebben az időszakban jelentkeznek a legtöbb tünet.

2. Fűfélék pollenallergiája

A fűfélék pollenje késő tavasszal és a korai nyár folyamán okoz leginkább tüneteket. Itt is megjelenhetnek a már korábban említett jellemző tünetek, de gyakori a torokkaparás és a köhögés is. Egyes betegek arról számolnak be, hogy ilyenkor a szabadban tartózkodás után bőrkiütések is jelentkezhetnek.

3. Parlagfű és egyéb gyomnövények pollenallergiája

A parlagfű és más gyomnövények, mint például a csalánfélék és az üröm a nyár végi és kora őszi szezonban teszik tönkre sok allergiás ember életét. A parlagfű-allergia különösen erős tüneteket produkálhat, beleértve az asztma súlyosbodását is, különösen azoknál, akik már korábban is küzdöttek légzési problémákkal. A tünetek között szerepel az erős orrdugulás, orrfolyás, és az állandó tüsszögés mellett a fáradtság érzése is.

Videórendelő: vendégünk Dr. Bereczki Szilárd

Videórendelőnk vendége volt Dr. Bereczki Szilárd fül-orr-gégész, aki 5 témában válaszolt majd a leggyakrabban felmerülő fül-orr-gégészeti kérdésre. Szót ejtettünk a mandulagyulladásról, az orrdugulásokról (6:08-tól), a pollenallergiáról, a gyermekkori allergiákról és kitértünk a leggyakoribb nyári megbetegedésekre is.

Diagnózis és kezelés

A pollenallergia diagnosztizálását allergológiai vizsgálatokkal végzik, melyekkel azonosítani lehet azokat a specifikus pollentípusokat, amelyekre a páciens allergiás. A kezelés elsősorban a tünetek enyhítésére és az allergénnek való kitettség minimalizálására összpontosít. Antihisztaminok, orrspray-k, és szemcseppek gyakran alkalmazottak, és súlyosabb esetekben immunterápia (allergén-specifikus immunterápia) is javasolt lehet.

Megelőzés és óvintézkedések

A pollenallergia elleni küzdelem egyik legfontosabb eszköze a megelőzés és az óvintézkedések alkalmazása. Bár teljesen elkerülni a polleneket szinte lehetetlen, néhány hasznos stratégiával csökkenthető a tünetek súlyossága és gyakorisága:

 1. Pollen-naptár figyelése: Tartsa szemmel a pollen előrejelzéseket! Ily módon tudatosan kerülheti a magas pollenkoncentrációval járó környezetet.
 2. Szellőztetés okosan: Törekedjen arra, hogy a növények virágzásának csúcsidőszakában minimalizálja a lakásban a szellőztetést, különösen száraz és szeles napokon.
 3. Partikelfilteres légkondicionáló használata: Akár otthon, akár az autóban, a partikelfilteres légkondicionálók segíthetnek a levegő pollenmentesítésében.
 4. Utcai ruházat és higiénia: Amennyiben lehet, ne a hálószobában vegye le az utcai ruhát! Zuhanyozzon le, valamint mosson hajat lefekvés előtt, így eltávoltja a bőréről és a hajáról a polleneket.
 5. Orvosi tanácsok követése: Amennyiben már diagnosztizáltak önnél pollenallergiát, fontos követnie orvosa tanácsait és előírásait, beleértve - amennyiben szükséges - a rendszeres gyógyszeres kezelést is.

Gyakori tévhitek a pollenallergiáról

Ezen a ponton szeretnék tisztázni néhány gyakori tévhitet a pollenallergiával kapcsolatban:

Tévhit: "A városban nincs pollen."

Igazság: A városi területeken magasabb a légszennyezettség, ami fokozhatja a pollenallergia tüneteit, és a parkok, valamint a városi zöldterületek is bővelkednek pollenekben.

Tévhit: "Ha egyszer nem vagy allergiás, később sem leszel az!"

Igazság: A pollenallergia bármely életkorban kialakulhat, akkor is, ha korábban nem voltak tünetei.

Tévhit: "A virágzó növények okozzák a legtöbb problémát."

Igazság: Bár a virágok pollenje is okozhat allergiás reakciót, a gyakran nem látható, apró pollenek (pl. fűféléké, gyomnövényeké) sokkal inkább jelentenek problémát.

Tévhit: "Az allergiás tünetek csak kint a szabadban jelentkeznek."

Igazság: Sokan azt hiszik, hogy az allergiás tünetek csak kültéri tevékenységek során jelentkeznek, és otthon biztonságban vannak a pollenektől. Ez sajnos nem igaz, mert a pollenek behozhatóak a házba ruhákon, háziállatokon, vagy akár a nyitott ablakokon keresztül is.

Tévhit: "Csak a meleg időjárás okoz pollenallergiát."

Igazság: Bár a legtöbb pollenallergiát okozó növény a tavaszi és nyári hónapokban virágzik, egyes fák, mint például a ciprus vagy a tiszafa, télen is terjedhetnek. Így azok, akik ezekre allergiásak, télen is tapasztalhatnak allergiás tüneteket.

Tévhit: "Az allergia és az asztma teljesen különböző betegségek."

Igazság: Bár az allergia és az asztma tünetei eltérőek lehetnek, gyakran szorosan összefüggnek. A pollenallergia az asztma egyik leggyakoribb kiváltó oka, és sok allergiás ember asztmás tüneteket is tapasztalhat a pollenszezon alatt.

Összefoglalás

A pollenallergia jelentős kihívást jelenthet az érintettek életében, de megfelelő elővigyázatossággal és orvosi segítséggel a tünetek kezelhetők és a mindennapok minősége javítható. A pollenallergia megértése, a tünetek felismerése és a proaktív megközelítés minden érintett számára elengedhetetlen, hogy élvezhesse az évszakok változását.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezek a legjobb praktikák orrdugulás ellen az orvos szerint!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

allergia kezelése

Forrás: Árvai-Barta Medical Center
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához