Ezeket látta már?

Minden előzetes jel nélkül folyik az orra, viszket a szeme, kapar a torka? Emiatt lehet

pollen allergia szezon

A kora nyárias idő nagyban kedvez a különféle allergén növényeknek.

A különböző növények virágpora, a pollenek belélegzése okozza a szezonális allergiás tüneteket. Néhány ember számára a nyírfa, a mogyoró, a pázsitfűfélék virágzása idején jelennek meg a panaszok, de a legtöbben a legnehezebben elviselhető allergiás tüneteket a parlagfű pollenszórása idején tapasztalja. Hazánkban a legelterjedtebb allergén növény, a parlagfű augusztus közepétől október közepéig szórja a polleneket, de az időjárás függvényében a szezon eltolódhat.

Megjött a szezon!

"A pollenallergia szénanáthás tüneteket okoz. Amint az allergén növény pollenjei megjelennek a levegőben, az allergiás személynél kezdődik a tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, de szem-, orr- és torokviszketés is előfordulhat. A légúti allergia ellen tüneti kezelést alkalmazunk, antihisztamin és allergia elleni orrspray kombinációjával rendszerint megszűnnek a panaszok" – magyarázza dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa.

A pollenallergia tünetei nem függenek az életkortól. A légúti tünetek (szénanátha) mellett gyakran előfordul, hogy ugyanaz a pollen ekcémát is okozhat. Néhány ember csak szénanáthát tapasztal, mások csak bőrtünetet, és mások mindkettőt.

Ritkábban az adott pollenek csak szemtüneteket, kötőhártya-gyulladást okoznak, de előfordulhat szemhéj- és arcduzzanat is. A légúti allergia tünetei már gyermekkorban, óvodáskor környékén megjelenhetnek. A felnőtteknél és időseknél is előfordul, hogy életkortól függetlenül alakul ki, bár általában az incidencia az életkor előrehaladtával, 65 év felett csökken.

A pollenek által okozott bőrtünetek egyaránt megjelenhetnek gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt. A pollenszezon idején, különösen a ruhával fedett területeken, az ekcémás tünetek fokozódnak: az arcon, nyakon, dekoltázson és a kézfejeken.

Főként a szélbeporzású növények pollenjei okoznak allergiás betegségeket:

  • Tavaszi (fa) pollenszezon (februártól májusig): a leggyakoribb tüneteket okozó cserjék, fák (virágzási sorrendben): a mogyoró, éger, nyár, fűz, nyír, tölgy, kőris és a platán.
  • Késő tavaszi és kora nyári pollenszezon (áprilistól július közepéig) növényei: fűfélék, csalánfélék, útifű, vadsóska.
  • Nyár végi-őszi (gyom) pollenszezon (július közepétől októberig): legfontosabb panaszt okozó gyomnövények: a parlagfű, a fekete üröm, a libatopfélék és a disznóparéjfélék.

Keresztallergia során a légúti allergénekre érzékenyeknél az adott élelmiszer elfogyasztásakor azonnal szájnyálkahártya és torok viszketés és duzzanat alakulhat ki.

A pollenallergia kivizsgálása

A pollenallergia tünetei mindenkinél más módon jelennek meg. Néhány embernek csak bizonyos időszakokban vannak visszatérő panaszai, amelyek változhatnak az intenzitásban. Másoknál az allergia hirtelen, előzetes jelek nélkül jelentkezhet, sok esetben súlyos tünetekkel járva: vörös szemekkel, erős torokviszketéssel vagy szénanáthával. Ezért fontos, hogy a pollenallergiában szenvedők tudatában legyenek a panaszokat kiváltó növények virágzási szezonjának, és használják a pollennaptárat is.

A pollenallergia diagnosztizálása esetén vérvizsgálat vagy bőrteszt segíthet azonosítani, hogy valóban a pollenek okozzák-e a tüneteket. Az allergológus összeveti a laboreredményeket a tünetekkel, és ha a kettő megerősíti egymást, akkor diagnosztizálja a pollenallergiát. Ezután kezelési tervet állít össze. A pollenallergia kezelése alapvetően két módon történhet: tüneti és tartós kezeléssel.

A tüneti kezelés magában foglalja az allergia elleni gyógyszereket, például antihisztamin tablettát, szemcseppet vagy szteroid orrspray-t. Az orvos a panaszok típusától és súlyosságától függően választja ki a megfelelő gyógyszert. Az antihisztamin tartalmú tabletták csökkentik a viszketést, az ekcémás plakkokhoz zsíros kenőcsöket, rövid ideig pedig szteroid tartalmú kenőcsöket javasolnak.

Fontos a pollenexpozíció minimalizálása mind a kezelés, mind a megelőzés során:

  • magas pollenkoncentráció esetén, kerüljük a szabadban tartózkodást
  • nyaraláskor kerüljük a pollenekkel kevésbé szennyezett helyszíneket, például hegyeket vagy tengerpartokat
  • különösen hosszú haj esetén fontos a gyakori hajmosás, a pollenek a hajban egész nap fennmaradnak, és éjszaka irritálhatják a bőrt, ha a párnára kerülnek
  • az öltözködés során kerüljük a műszálakat, és részesítsük előnyben a pamutból készült ruhákat, mivel a műszálak irritálhatják a bőrt, és a melegben fokozzák a verejtékezést, ami tovább súlyosbíthatja a tüneteket

Mit tehetünk pollen allergia ellen?

A pollenallergia tüneteit úgy csillapíthatja, hogy nedvesen tartja a nyálkahártyát: inhalálással, orrspray-k, orrkenőcsök, valamint szemcseppek használatával. A borogatások is enyhülést nyújthatnak. Természetes gyógymódokkal kiegészíthetjük a hagyományos allergiakezelést.

Csalántea allergia ellen

A csalántea jó választás, ha szeretnénk allergia ellen természetesen védekezni, a Planta Medica korábbi kutatása szerint is. A résztvevők 58 százaléka számolt be tünetei enyhüléséről napi 300mg fagyasztott- szárított csalán fogyasztásával, 48 százalék pedig jobb hatást érzett, mint a placeboval.

Allergia ellen vitamin

A quercetin egy antioxidáns, amely megtalálható a hagymában, az almába, brokkoliban, karfiolban, zöld teában és a citrusfélékben. Mivel többek között gátolja a hisztamin felszabadulásáta szervezetben, ezért a quercetint allergiaellenes hatása miatt gyógyszerekben és táplálékkiegészítőkben is használják. Az antioxidánsok hatékonyan csökkentik az allergiás orrdugulást is – derült ki egy másik tanulmányból. A 6 héten keresztül, a szteroid orrspray mellett A-, C-, E- vitamint és szelént szedő csoport tagjai sokkal kedvezőbb javulásról számoltak be az allergiás orrtünetek terén, mint a csak orrspray-t használó, de allergia ellen vitamint nem szedő személyek.

Bromelain – az allergia természetes kezelése

Jelentős B- és C-vitaminforrás, de nem csak ezért szeretjük az ananászt. Allergiások számára a gyümölcs bromelain tartalma hoz enyhülést. Ez az enzim ugyanis gyulladáscsökkentő hatásánál fogva képes enyhíteni az allergiás tüneteket. A bromelain az ananászban leggyakrabban előforduló vegyület, de táplálékkiegészítő formában is megtalálható. Kutatások szerint naponta háromszor 400–500 mg szedése, hatékony a légzési zavarok és az allergiás gyulladások kezelésében.

Allergia ellen gyógynövény

A csalán mellett papsajtot is érdemes fogyasztani, ha allergia ellen természetesen védekezünk. Ezt állítja az a tanulmány, amely a gyógynövények hatását a szénanátha kezelésében vizsgáló, 16 kutatás eredményét összegezte. Fogyasztása hatékony lehet a migrénes rohamok intenzitásának és gyakoriságának csökkentésében és az allergia nazális tüneteinek kezelésében is. Olajkivonatként vagy pirula formájában is beszerezhető.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Allergia teszt: így spórolhatja meg a felesleges vizsgálatokat

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

allergiateszt

Forrás: Budai Allergiaközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához