Ezeket látta már?

Szénanátha: új kezelési lehetőség

Segíthet a szén-dioxid a szénanáthán? Az orrba adott széndioxid adaggal gyorsan, de csak rövid távon lehet enyhíteni a nazális allergiákat.

Az intranazális szén-dioxid egyelőre nem számít elfogadott kezelésnek a nazális allergiák ellen. A legújabb klinikai kísérletet a kaliforniai Capnia vállalat finanszírozza, amely egy kézi eszköz fejlesztésén dolgozik. Amennyiben az eszközt jóváhagyják, a betegek saját kezűleg alkalmazhatnák önmagukon a CO2 terápiát.

Szénanátha: új kezelési lehetőség

Az Annals of Allergy, Asthma & Immunology szaklapban megjelent kísérletben 348 állandó por-, penész- vagy állatszőrallergiában szenvedő felnőtt vett részt. Az alanyok véletlenszerűen egy adag széndioxidot kaptak egy orradagolón keresztül, vagy placebo kezelésben részesültek, amely során semmilyen anyagot nem kaptak az orradagolón át.

Azokban az alanyokban, akik 10 másodpercig magasabb dózisú CO2-t kaptak, nagyobb mértékben javult az orrdugulás, a viszketés, a tüsszögés és a könnyezés, mint a placebót kapott résztvevők esetében. Az enyhülés körülbelül négy órán keresztül tartott. A tünetek enyhülésének mértéke a szabványos kezelések, például az antihisztamin spray hatásához hasonlít.

A kutatást vezető Dr. Thomas B. Casale szerint az intranazális CO2 kezelés jóváhagyása esetén alternatívaként szolgálhat a szezonális és az állandó nazális allergiában szenvedő betegeknek. A vényköteles, gyulladáscsökkentő kortikoszteroidokat tartalmazó orrspray rendszeres használata a jelenleg elérhető leghatékonyabb kezelési módszer, de Casale szerint sok ember, főként az allergiás gyermekek szülei, tartanak a szteroidok használatától, pedig az allergia elleni sprayben lévő kis dózist a szakemberek általában biztonságosnak tartják.

Még mindig sokan vannak tehát azok, akik nem szívesen használják ezt a gyógyszert. Ők pedig természetes terápiaként szívesen fogadhatják az új módszert.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához