Ezeket látta már?

Szteroid inhalálás növelheti a cukorbetegség kockázatát

A Lady Davis Intézet kutatói szerint krónikus tüdőbetegek kezelésében a szteroid spray-k alkalmazását kétszer is meg kell gondolni.

A montreali intézet munkatársai szerint a belélegzett kortikoszteroidok a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát növelik, ami mindenesetre megkérdőjelezi a gyógyszer létalapját a krónikus légúti betegségek, illetve részben az asztma esetén.

Szteroid inhalálás növelheti a cukorbetegség kockázatát

A tanulmányvezető Dr. Samy Suissa szerint a speciális, porított formában forgalmazott szer egyértelműen hatásos asztma kezelésében, azonban már kérdéses krónikus légúti betegségekben, ahol viszont magasabb dózisokat vetnek be. A tablettás kiszerelésű szteroidokat illetően régóta ismert, hogy fokozzák a cukorbetegség kialakulásának esélyét.

Suissa és munkatársai az American Journal of Medicine oldalain közölt tanulmány során a québeci egészségügyi adatbázis tanulmányozásával 400 ezer betegre kiterjedő elemzést végzett el. A vizsgálat asztmás és krónikus légúti betegségben szenvedő betegek között a belégzés során adagolt kortikoszteridok cukorbetegség-keltő hatását célozta.

Helyileg adott szteroidok

A gyógyszerfejlesztés és gyógyszertechnológia egyik nagy állomása volt az inhalációs gyógyszerformák megjelenése. Ez lehetőséget adott a hörgők és a tüdő irányába közvetlenül porított, ill. folyadékpermet-inhaláció formájában számos gyógyszer bejuttatására. Néhány megjegyzés:

  1. A beteg számára fontos a helyes gyógyszeralkalmazás, a "puffantás" technikája, a belégzés, az esetleges spacer-ek (műanyag toldatok) használatának elsajátítása. Pl. ha a szájüregben kicsapódik a gyógyszer - az már nem jut el a hatás helyére.
  2. Mellékhatások. Érdekes hogy egy helyileg alkalmazott szer ún. szisztémás (szervezet szintjén történő) mellékhatást generálhat. Hogy is van ez? A gyógyszerek leírásában mindig az szerepel, hogy (akár szteroid, akár pedig ún béta-izgató) az aeroszol, az kimondottan a hörgők és tüdő elérésekor és ott (in situ) hat, tehát asztma esetén megszünteti a hörgők görcsös állapotát.
  3. Mégis, feltételezhető volt, hogy a helyileg ható szer azért okozhat szervezet-szintű mellékhatást, ahogy a cikkben lévő vizsgálat erre utalt. Nyilván itt tartós, több éven át alkalmazott gyógyszerekről van szó, és napi többszöri adagokról.
  4. (a szerk.)

Megállapították, hogy a spray évente mintegy 34 százalékkal növeli cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Ugyan ez nem tűnik soknak (1000 emberből 14 helyett 19 érintett), azonban a teljes populációra vetítve már igen jelentős az eltérés, mely fontos népegészségügyi problémákat vet fel.

A kortikoszteroidok élettani hatása, hogy nagy dózisban növelik a vércukorszintet, ami hosszabb távon cukorbetegség kialakulásához vezet.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához